Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim de helft heeft geen vertrouwen in komende regering

Zeven op de tien Nederlanders: Regering moet veel meer doen aan energietransitie

Volgens 69 procent van de Nederlanders moet de Nederlandse regering veel meer doen op het gebied van de energietransitie. Dit blijkt uit onderzoek van de duurzame stroom coöperatie Windunie onder 1.024 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ook de huidige kabinetsformatie biedt weinig hoop. Zo vreest 57 procent van de ondervraagden dat ook een nieuw kabinet te weinig gaat doen aan die energietransitie. 

De problemen lijken vooral politiek van aard. Zo vindt maar liefst 72 procent van de respondenten dat de Nederlandse regering een onduidelijk beleid voert op het gebied van de energietransitie. ”Mogelijk heerst er ook ontevredenheid vanwege de plots fors gestegen energieprijzen. Dat komt door de import van bijvoorbeeld gas uit Rusland. Mensen hebben komend jaar problemen om hun stroom- en gasrekening te betalen omdat we al die energie uiteindelijk in het buitenland moeten inkopen. Duurzame energie uit eigen land kan wél voor een vaste prijs worden geleverd. Als we dat gezamenlijk organiseren voorkom je de extreme prijsstijgingen die we op dit moment zien”, zegt Eelco Bots, directeur bij de coöperatie Windunie.

Korte termijn
Behalve verantwoordelijk voor onduidelijk beleid is de overheid volgens 64 procent van de ondervraagden te veel bezig met economische belangen op de korte termijn, waardoor zij de overgang naar duurzame energie belemmert. “Dat beeld is erg herkenbaar. Wij merken al jaren dat het voor overheden heel moeilijk is om ja te zeggen tegen duurzame opwek zoals wind op land projecten”, zegt Bots. “Terwijl de verduurzaming van de maatschappij juist enorm veel werkgelegenheid oplevert, op de korte en de lange termijn.”

Impasse
Ten slotte is 54 procent van de ondervraagden van mening dat de overheid de energietransitie niet serieus neemt. “De energietransitie dreigt te stagneren vanwege een gebrek aan regie van de landelijke overheid”, zegt Bots. “Er is sprake van een impasse waarin de regionale en lokale overheden wachten op de landelijke overheid. En omgekeerd. Het is hard nodig dat het Rijk de regie neemt en de voorwaarden schept voor de energietransitie. Er kan veel meer en daar is veel steun voor onder de Nederlandse bevolking.”

Voor meer informatie: www.windunie.nl

Publicatiedatum: