Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Organisaties samen aan de slag met waterbeheer

Naturland en Bio Suisse ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

De twee biologische verenigingen Naturland (Duitsland) en Bio Suisse (Zwitserland) zullen in de toekomst nauwer samenwerken bij hun internationale activiteiten. De samenwerking is toegespitst op duurzaam waterbeheer en sociale verantwoordelijkheid, twee centrale aspecten van een alomvattend begrip van duurzaamheid die verder gaan dan de wettelijke voorschriften inzake biologische landbouw.

Balz Strasser (links) en Steffen Reese (rechts). Foto: Frederic Meyer.

"Schaarse watervoorraden zijn een wereldwijd probleem dat nog wordt verergerd door de klimaatverandering. Mondiale uitdagingen kunnen alleen samen met succes worden aangepakt. Daarom is het een belangrijk signaal dat Bio Suisse en Naturland, met hun betekenis in de wereldwijde biologische landbouw, nu hun krachten bundelen", zegt Steffen Reese, algemeen directeur van Naturland, over de samenwerking.

Balz Strasser, directeur van Bio Suisse: "De strategische samenwerking met Naturland zal de controle van de sociale voorwaarden op onze internationale landbouwbedrijven naar een nieuw niveau tillen. Bovendien zullen onze verenigingen samenwerken om arbeids- en sociale kwesties in de biologische landbouw te bevorderen."

Richtsnoeren voor duurzaam waterbeheer
Wat duurzaam waterbeheer betreft, hebben de twee organisaties hun bestaande richtsnoeren op elkaar afgestemd en een gezamenlijk waterbeheersplan vastgesteld voor gecertificeerde landbouwbedrijven in regio's met schaarse watervoorraden. Bovendien werd een gezamenlijke leidraad ontwikkeld die als praktisch instrument moet dienen voor landbouwbedrijven om hun waterbeheer te verbeteren. Het doel is ervoor te zorgen dat zuinig wordt omgesprongen met deze natuurlijke hulpbron en de mensen meer bewust te maken van het steeds nijpender watertekort.

Op die manier kunnen landbouwbedrijven beter begrijpen en voldoen aan de normen die Naturland en Bio Suisse stellen aan de biologische landbouw in gebieden waar de watervoorraden schaars zijn. De gids zal aanvankelijk in vijf talen worden gepubliceerd (Duits, Engels, Spaans, Italiaans en Frans). Ook op dit gebied zijn gezamenlijke verdere ontwikkelingen gepland.

Gezamenlijke opleiding van inspecteurs
Naturland verricht al bijna 20 jaar pionierswerk op het gebied van sociale verantwoordelijkheid, in die zin dat de vereniging ook de arbeidsomstandigheden van alle werknemers op gecertificeerde boerderijen controleert volgens haar eigen normen. In het kader van de samenwerking zal Bio Suisse dit door Naturland ontwikkelde controlesysteem invoeren en aldus haar eigen controlemechanismen aanzienlijk verbeteren. De twee verenigingen plannen ook gezamenlijke opleidingsactiviteiten voor inspecteurs en een nauw gecoördineerde verdere ontwikkeling van activiteiten en normen.

Naturland en Bio Suisse zijn de houders en de waarborgers van hoogwaardige biologische normen (Naturland/Naturland Fair en Knospe) die veel verder gaan dan de wetgeving inzake biologische productie en bijvoorbeeld ook pioniers zijn op het gebied van biodiversiteit en dierenwelzijn. Naturland en Bio Suisse werken internationaal samen met enkele duizenden biologische producenten en bevorderen op die manier de biologische landbouw tot ver buiten hun eigen landsgrenzen.

Bron: Naturland / Bio Suisse

Publicatiedatum: