Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overijsselse melkveehouders zetten samen stappen richting kringlooplandbouw

Melkveehouders zetten samen stappen richting kringlooplandbouw
Minister Schouten gebruikte de term ‘kringlooplandbouw’ in 2018 om de richting aan te geven waarin onder andere de melkveehouderij zich moest gaan ontwikkelen. Hoewel de richting van deze visie duidelijk is, moeten er nog een heel aantal stappen gezet worden om te komen tot een concreet handelingsperspectief en dito verdienmodel voor melkveehouders in Nederland. Diverse organisaties in Nederland zijn hiermee bezig en hierdoor ontstaan nieuwe initiatieven voor een meer duurzame landbouw. Tegelijkertijd zijn melkveehouders hun bedrijf constant aan het ontwikkelen en bedenken zij daarbij innovatieve oplossingen die, hoewel niet altijd zo benoemd, ook bijdragen aan kringlooplandbouw.

VKON maakt met het project ‘Kringlooplandbouw Overijssel’ melkveehouders bewust van wat ze al doen aan kringlooplandbouw en ondersteunt hen door middel van kennis en nieuwe en bestaande initiatieven om vervolgstappen te zetten. Alles om zowel een beter verdienmodel te bouwen als duurzaam te produceren. Vanuit een groep betrokken melkveehouders zijn thema’s bedacht die voor hen relevant zijn. Per thema gaan geïnteresseerde melkveehouders tijdens bijeenkomsten ervaringen uitwisselen, nieuwe kennis opdoen en daarmee elkaar ondersteunen om stappen te zetten richting kringlooplandbouw. Aanvullend worden er experts betrokken die een inhoudelijke verdieping kunnen geven op een thema. Een paar voorbeelden van deze thema’s zijn: eigen krachtvoer produceren, data efficiënt gebruiken, kruidenrijk grasland, levensduur en gebruik van reststromen. Daarnaast zijn er diverse kennisuitwisselingsmomenten waarbij ook andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd.

De eerste bijeenkomst die gepland staat is op KOErs op 9 november 2021, een drie uur durend online evenement over voeding in relatie tot kringlooplandbouw. Hier zal Miel Hostens vertellen hoe je data kunt vertalen naar praktisch veevoedingsadvies en Daan Heurkens over hoe opgaven als stikstof, fosfaat, klimaat en dierenwelzijn samenkomen in het rantsoen. Daarnaast vertellen verschillende melkveehouders over hun bijzondere kijk op veevoer. Voor meer info zie www.vkon.nl/op-koers

De partners in het project zijn CAV Den Ham, Farm Result, Valacon, Louis Bolk Instituut, Rabobank en Dierenkliniek Den Ham.

Voor meer informatie: www.vkon.nl/kringlooplandbouwoverijssel

Publicatiedatum: