Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met o.a. de presentatie van het Triple B-programma

Conferentie 'Meerwaarde waarde van de biologische boer, Bioregio's': 13 en 14 oktober

Tholen - Op woensdag 13 en donderdag 14 oktober wordt de conferentie 'Added Value of the Organic Farmer, Bioregions' gehouden in het Ecomunitypark in Oosterwolde. Er is aandacht voor twee onderwerpen. "We sluiten tijdens deze conferentie het 4 jaar durende project 'Meerwaarde van de Bioboer' af en presenteren op 13 oktober een nieuw ambitieus programma, Triple B genaamd, waarmee we regio's die naar grootschalige omschakeling toewerken willen gaan ondersteunen met een structureel programma", vertelt Martien Lankester namens Avalon.

Meerwaarde van de Bioboer
Dit is een project dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd op verzoek van de FBBF, in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres, Avalon en LBI. Binnen het project worden de effecten van biologische landbouw in meerdere thema’s uitgewerkt. Welke bijdragen leveren biologische boeren aan het maatschappelijke belang? In een serie van verschillende factsheets worden de thema’s verder uitgediept. In Covid-19-tijd zijn de rondleidingen en trainingen vervangen door webinars die erg goed werden bezocht. Het project wordt afgesloten met deze conferentie, waarbij aan drie thema's speciaal aandacht wordt besteed tijdens de workshops op 14 oktober." 

Kijk voor de factsheets op www.fbbf.nl.

Bioregio's Boosten Biodiversiteit/Triple B
Tijdens de conferentie zal ook het Triple B-programma gepresenteerd worden. Dit is het nieuwe ambitieuze programma van Avalon in samenwerking met enkele andere organisaties. "De afgelopen jaren hebben verschillende regio's in diverse landen de intentie uitgesproken om toe te werken naar 100% natuurinclusieve of zelfs biologische landbouw. In overleg met diverse Nederlandse en internationale organisaties hebben we het plan opgevat om voor deze regio's/landen een ondersteuningsprogramma op te zetten met als werktitel: Bioregions Boosting Biodiversity, ofwel Triple B."

Doel van dit programma is om de betreffende regio's/landen te ondersteunen door middel van onder meer wetenschappelijke argumenten en praktische ondersteuning te bieden waar en wanneer dat nodig is. En om een realistisch omschakelprogramma te ontwikkelen met daarin aandacht voor boeren, verwerking, detailhandel, onderwijs, voorlichting en onderzoek. Dit door onder meer gebruik te maken van de ervaring van andere regio's. "Hiermee willen we op een zo efficiënt mogelijk manier resultaten bereiken."

De financiering hiervoor zal uit verschillende bronnen moeten gaan komen. "Het doel is dat het een groot, urgent en spraakmakend programma zal worden. Herman Wijffels, boegbeeld voor duurzaamheid in ons land, zal er na de presentatie op reflecteren."

Het programma
Het programma bestaat uit een hybride (13-10) en online (14-10) gedeelte.

13 oktober: Meerwaarde van de biologische boer,
Bioregio's, plenaire vergadering en bedrijfsbezoeken
14 oktober: Meerwaarde van de biologische boer,
Bioregio's, online workshops

Locatie: Ecomunitypark, Oosterwolde

Het programma is Engelstalig en bestaat uit presentaties van toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland, workshops en boerderijbezoeken. De conferentie maakt deel uit van een breder programma (ook op 12 oktober - voertaal: Nederlands) over kansen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, de bodem als basis.
De conferentie is bedoeld voor boeren, bedrijfsadviseurs, beleidsmakers, studenten geïnteresseerde burgers en onderwijsinstellingen uit binnen- en buitenland.

Kijk voor meer informatie en registratie op
www.toekomstbestendigboerennoordnederland.nl.

Klik hier voor de uitnodiging.