Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zelfstroom start samenwerking met FrieslandCampina

"Met meer dan 6.500 potentiële boerendaken kunnen we een flink verschil maken”

Duurzame energieleverancier Zelfstroom gaat per direct een samenwerking aan met FrieslandCampina. Binnen die samenwerking zal Zelfstroom bij agrarische bedrijven zonnedaken realiseren op een kleinverbruiksaansluiting. 

De samenwerking sluit aan op de strategie van Zelfstroom om zoveel mogelijk Nederlandse daken te voorzien van zonnepanelen. Hierbij houdt de B Corp vast aan haar leaseconcept. “Wij geloven dat de energietransitie sneller, eerlijker en makkelijker kan”, zegt Pieter Bakhuis, CCO van Zelfstroom. “Daarom maken wij zonnepanelen toegankelijker voor iedereen. De leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen bijvoorbeeld onze zonnepanelen kopen óf leasen, zodat zij geen aanschafkosten hebben en vanaf dag één besparen op hun maandlasten. Wij zijn natuurlijk erg trots op deze mooie samenwerking, maar minstens zo blij dat we via de melkveehouderij de energietransitie extra kunnen versnellen. Met meer dan 6.500 potentiële boerendaken kunnen we een flink verschil maken.”

Met de nieuwe samenwerking wil FrieslandCampina leden-melkveehouders helpen die aan de slag willen met zonnepanelen. Zoals bijvoorbeeld de groep melkveehouders die door de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk of andere bedrijfsspecifieke redenen momenteel niet in staat is een groot zonnedak te realiseren. “Al meer dan 3.400 leden-melkveebedrijven werken samen met ons aan de transitie naar groene energie, waarbij het merendeel energie opwekt met zonnepalen”, zegt Caroline Luyten, Project Manager Farm Sustainability bij FrieslandCampina. “Vanwege de ervaring van Zelfstroom met zowel particuliere- als bedrijfsdaken en hun aanbod van koop- én leaseoplossingen zagen wij in hen de aangewezen partij om ook onze leden-melkveehouders te helpen met zonnepanelen realiseren.”

Kleine daken
Dit traject richt zich met name op kleinere agrarische zonnedaken. Momenteel heeft het stroomnet beperkte capaciteit, waardoor veel melkveehouders hun grotere daken niet volledig kunnen beleggen met panelen. Bakhuis: “Een klein zonnedak heeft binnen de context van melkveehouders nog steeds een aanzienlijke oppervlakte, waardoor we veel panelen kunnen plaatsen bij de leden van FrieslandCampina. Een gemiddelde melkveehouder verbruikt jaarlijks al snel 50.000 kWh. Die hoeveelheid energie kan een klein zonnedak nog steeds opwekken. Op die manier verlagen veel melkveehouders hun ecologische voetafdruk én zijn ze zelfvoorzienend.”

Voor meer informatie:
Zelfstroom
www.zelfstroom.nl

Publicatiedatum: