Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanmeldingen open voor Ekoland Innovatieprijs

Ekoland reikt begin 2022 voor de vijftiende keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. Aanmeldingen voor de Ekoland Innovatieprijs zijn weer welkom. Iedereen mag biologische boeren of tuinders aanmelden. Het aanmeldformulier is te downloaden via www.ekoland.nl

In 2020 is de eerste prijs van de Ekoland Innovatieprijs gewonnen door ERF BV. Akkerbouwbedrijf ERF BV experimenteert met strokenteelt op grotere schaal, met onderbouwing van de resultaten via onderzoek. De (agro)biodiversiteit neemt sterk toe. De bedrijfsmatige aanpak van strokenteelt geeft goede resultaten: met strokenteelt is ERF minder afhankelijk van de grillen van de natuur, ziekten en plagen en spreiden risico’s, terwijl het geen extra arbeid kost. ERF deelt deze kennis actief en werkt zo aan een robuuste, biodiverse landbouw.

In 2020 is de tweede prijs uitgereikt aan de familie Westers van Horaholm. Horaholm werkt aan plantaardige bemesting met een innovatief en uitgekiend systeem van groenbemesters, hakselen en oppervlaktecompostering met toevoeging van fermentaten om de vertering in de bodem optimaal te houden. Erwin, Harm en Riet Westers realiseren zo met plantaardige bemesting en een zeer bescheiden gift dierlijke mest een verbetering van de bodemstructuur, verhoging van het humusgehalte en een rulle kruimellaag. Deze unieke manier van oppervlaktecompostering geeft heel weinig verliezen en goede bedrijfsresultaten.

En de derde prijs ging naar ondernemers Wouter van Eck en Pieter Jansen, die met Voedselbos Ketelbroek in de praktijk laten zien dat een voedselbos dat is aangeplant volgens de ecologische principes van een natuurlijk bos, goede resultaten levert. Het Voedselbos Ketelbroek levert rijke natuurwaarden, oogsten van bijzondere producten en een stijgend organisch stofgehalte. Via het delen van kennis en actieve ondersteuning laat Voedselbos Ketelbroek zien dat ook op agrarische bedrijven voedselbossen op grotere schaal te realiseren zijn.

In 2021 is de prijs vanwege corona niet uitgereikt. Wel stelde Ekoland een Special over Innovatie samen met 15 jaar prijswinnaars.

Winnaars van vorig jaren ontvingen flinke publiciteit, ketencontacten en veel complimenten van gemeente tot vaste klanten. Aanmelden kan tot en met 15 oktober 2021.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit Mirjam Hilgeman, Lex Kruit, Bart Fokkens, Maria van Boxtel, Geertje Schlaman en Kees van Veluw. De jury zal op basis van de aanmeldformulieren een aantal bedrijven bezoeken en hiervan drie bedrijven nomineren voor de prijs. De Ekoland Innovatieprijs wordt uitgereikt tijdens de Bio-beurs 2022, die op 12 en 13 januari 2021 wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.

Het prijzengeld voor de Ekoland Innovatieprijs is ter beschikking gesteld door de Rabobank. De Rabobank ondersteunt hiermee innovatieve koplopers in de agrarische sector.

Het aanmeldformulier is te downloaden van www.ekoland.nl

Publicatiedatum: