Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerbetoon aan eerste boerin én eerste koe van de Noorderhoeve

De Noorderhoeve bestaat veertig jaar. Ter ere van dit jubileum is er een fotoboek van veertig pagina's samengesteld waarin de ontwikkeling van de biodynamische zorgboerderij in Schoorl in beeld is gebracht. Anna Pijlman, oprichter en eerste boerin van de Noorderhoeve, ontving het eerste exemplaar uit handen van huidige melkveehouder Marcel Roelofsen. Het kalf dat die dag werd geboren, kreeg de naam Hinke: vernoemd naar de allereerste melkkoe van de boerderij.

Foto: Annelijn Steenbruggen

Veertig jaar geleden begon de Noorderhoeve als een idee van een antroposofische arts, biodynamische boer en vrijeschoolleerkracht. Dit driemanschap wist een grote groep mensen te enthousiasmeren en met vereende daad- en schenkkracht hebben zij een oude stolpboerderij met circa twaalf hectare aan de Duinweg 125 in Schoorl gekocht. De Noorderhoeve, zoals zij hun landbouwinitiatief noemden, kreeg drie idealen mee: het in de wereld zetten van biodynamische landbouw, educatie en antroposofische zorg. Stichting de Brink werd eigenaar van de gebouwen en grond én hoeder van deze drie idealen.

Fries-Hollandse melkkoe
In 1981 verhuisden boerendochter Anna Pijlman en haar man Minne van Friesland naar Schoorl om als de eerste boeren en pioniers de Noorderhoeve op te starten. Uit de koeienstal van haar tante Hinke naam Anna een Fries-Hollandse melkkoe mee, die ook de naam Hinke kreeg. Al snel werd de kudde uitgebreid tot tien melkkoeien, die in de beginjaren met de hand werden gemolken. Anna, die sterke boerenhanden had, was daar het meest bedreven in.

Grote Heklaantje
Inmiddels zijn we 40 jaar verder. De oude stolpboerderij aan de Duinweg is in 2006 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe boerderij, waar anno nu drie gezinnen en negen mensen met een zorgvraag wonen. In 2014 kwam de tweede locatie op het Grote Heklaantje in Bergen er bij met een gezinswoning, acht zorg-appartementen, een jongveestal, educatie-ruimte en kantoor. Verspreid over beide locaties beheert de Noorderhoeve 45 hectare, inclusief een bos en waterberging. De kudde is uitgebreid naar 22 melkkoeien, waarvan de melk op het eigen erf wordt verwerkt tot onder andere yoghurt, kwark, boter en karnemelk voor natuurvoedingswinkels in Alkmaar, Bergen, Schoorl, Heiloo en Heerhugowaard.

Koe Sascha
In de afgelopen 40 jaar is er dus ongelofelijk veel in beweging gezet, ontwikkeld, afgebroken en weer opgebouwd. Het bijzondere is dat de drie oorspronkelijke idealen – biodynamische landbouw, educatie en antroposofische zorg – in al die jaren onveranderd zijn gebleven. Met een jubileumboek is de indrukwekkende ontwikkelingsweg van 40 jaar Noorderhoeve in beeld gebracht. Als eerbetoon aan haar dappere pionierswerk heeft Anna Pijlman het eerste exemplaar van dit unieke fotoboek ontvangen uit handen van Marcel Roelofsen, de melkveehouder die drie jaar geleden met zijn gezin op de Noorderhoeve is komen wonen. Op de dag van de overhandiging bracht koe Sascha in het weiland een kalfje ter wereld. Dit kalf kreeg de eervolle naam Hinke.

Voor meer informatie:
De Noorderhoeve
072-5091738
secretariaat@noorderhoeve.nl
www.noorderhoeve.nl

Publicatiedatum: