Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels Bessemans, Optiflux

“Dit nieuwe systeem voor hardfruitbewaring is het resultaat van twintig jaar onderzoek”

Niels BessemansTholen - Maandagmiddag 27 september vond de lancering van de spin-off Optiflux plaats die met een nieuw innovatief meet- en controlesysteem voor hardfruit de markt in stapt. DCA (Dynamic Controlled Atmosphere) is de benaming van het systeem dat zij hebben ontwikkeld. “Met DCA kan hardfruit jaarrond worden bewaard, zonder toepassing van chemische middelen”, zegt Niels Bessemans het brein achter het systeem en medeoprichter van Optiflux. Op een gepaste locatie, in een koelcel, op de veiling van BelOrta, sprak Niels over het DCA-systeem en welke andere diensten Optiflux gaat leveren aan de hardfruitsector.


De opening vond plaats in een koelcel op de veiling van BelOrta Borgloon

Wat is DCA?
Het product dat Optiflux levert bestaat uit een slimme hardware module die geïnstalleerd kan worden op elke bestaande bewaarfaciliteit. “Fruit ademt niet altijd op dezelfde manier”, zegt Niels. “Met als resultaat grote verschillen in de kwaliteit van het fruit als het de koelcel uitkomt.” De hardware module van Optiflux meet de wijze waarop het fruit ademt en past het klimaat in de koelcel daarop aan. “We reduceren daarmee het zuurstofgehalte in koelcellen tot optimaal niveau zodat het fruit in een slaaptoestand raakt.”


Links: De module die het zuurstof-, koolstofdioxide-, ethyleen- en ammoniakgehalte in de koelcel meet. Rechts: De slangetjes zijn verbonden met de smart sensor die in de koelcel de luchtconcentraties meet.

De module doet metingen van het zuurstof-, koolstofdioxide-, ethyleen- en ammoniakgehalte in de koelcel en meet bovendien ook lekkage van de koelcel. De module grijpt bij verandering in de atmosfeer in, en houdt het klimaat in de koelcel dus op het optimale niveau. Op basis van deze module heeft Optiflux drie diensten ontwikkeld om de teler te helpen met het bewaren van zijn hardfruit.


Foto: Links: de Smart Sensor met een draad die op de top een temperatuurmeter heeft (zo kan de temperatuur binnen de cel worden gemeten). Rechts: Uitvergroting van de Smart Sensor. Lucht kan door het apparaat stromen door de luchtgaatjes.

OptiControl DCA
De module meet meerdere keren per week de wijze waarop het fruit ademt en meet bovendien ook de lekkage van de koelcel en reageert hierop door het klimaat weer terug te brengen naar het optimale bewaarniveau. Deze gepatenteerde dienst levert de spin-off onder de naam OptiControl DCA. “Momenteel wordt er geen maatwerk toegepast bij bewaring”, zegt Niels. “We gaan ervan uit dat al het fruit op dezelfde manier ademt, maar met dit systeem wordt de wijze waarop het fruit ademt gemeten en in tegenstelling tot Ultra-Low-Oxygen-bewaring (ULO), waarbij de bewaarcondities gestandaardiseerd zijn, wordt het zuurstofniveau hierop aangepast en tot een minimaal niveau gereduceerd.”  


Foto: Niels Bessemans

WatchDog
“We zijn veel in gesprek met telers”, zegt Niels. “En een veelgehoord probleem is dat een defect in de koeling 200.000 ton aan hardfruit niet meer geschikt maakt voor de markt en dus moet worden weggegooid.” De WatchDog-service monitort Optiflux simpel gezegd of de koeling doet wat hij moet doen. Komt de prestatie van de koeling overeen met de instellingen of zijn er afwijkende resultaten zichtbaar?  Met een tweede meetsysteem voert Optiflux controlemetingen uit waarmee de resultaten worden gelinkt aan de looptijd van de koeling. Het systeem detecteert drempeloverstijgende veranderingen of afwijkingen en alarmeert zo op voorhand als een koeling niet meer naar behoren functioneert.

Store-Insight
De software presenteert ook een gedetailleerd overzicht van de kwaliteit van het fruit dat er in bewaring is en geeft een voorspelling van hoe de kwaliteit van de voorraad gaat veranderen. “Op basis van deze voorspelling kunnen fruittelers beter beslissen wanneer ze welke partij moeten verkopen. Daarnaast worden verliezen vanwege kwaliteit alsook hoge bewaarkosten van partijen met weinig bewaarpotentieel vermeden”, zegt Niels. 

20 jaar onderzoek
Optiflux is ontstaan in samenwerking met de naoogstgroep van de KU Leuven, het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Onze producten zijn het resultaat van 20 jaar onderzoek naar de bewaring van hardfruit. Op dit onderwerp ben ik gepromoveerd en ik dank er dus mijn doctorstitel aan, maar het belangrijkste is dat het nu de teler kan helpen”, aldus de oprichter.

Webinars
Voor geïnteresseerden verzorgt de spin-off tweemaal een webinar op 25 oktober 2021. Eén Nederlandstalig en één Engelstalig. De Engelstalige zal plaatsvinden om 16:00 uur en de Nederlandstalige volgt erna om 17:00 uur.
Klik hier om in te schrijven voor het Engelstalige Webinar op 25 oktober 16:00 uur
Klik hier om in te schrijven voor het Nederlandstalige Webinar op 25 oktober 17:00 uur

Voor meer informatie:
Niels Bessemans
Optiflux
+32 (0) 478 38 27 54
niels.bessemans@optiflux.world 
www.optiflux.world