Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
29 september staat in het teken van strokenteelt

Vitalis Velddagen van start

De jaarlijkse Vitalis Velddagen gaan vandaag van start. Tot en met 1 oktober kunnen telers en klanten een kijkje komen nemen naar nieuwe en bestaande groenterassen. De Vitalis Velddagen hebben dit keer een heel actueel thema: biodiversiteit. 

Vitalis is vorig jaar, in samenwerking met de Wageningen Universiteit, een meerjarig project strokenteelt gestart, waarin op een gedeelte van de eigen velden strokenteelt wordt toegepast om te onderzoeken wat de effecten van strokenteelt zijn en hoe hierop binnen de veredeling ingespeeld kan worden.

De WUR en Vitalis organiseren op woensdag 29 september een speciaal event. Deze dag staat geheel in het teken van de strokenteelt. Dr. Ir Dirk van Apeldoorn van de WUR is die dag te gast om uitleg/rondleidingen te geven over telen in de toekomst door middel van strokenteelt. Vanuit Vitalis geeft Marcel van Diemen uitleg over de ervaringen die hij tot nu toe heeft met strokenteelt.

Strokenteelt is feitelijk een heel oud principe. Al vele eeuwen worden op deze manier gewassen verbouwd. Vitalis heeft het demoveld voor het tweede jaar op deze manier ingericht. In een jaarlijks roterende indeling staan pompoenen, prei, knolvenkel, sla en bloemkoolrassen naast elkaar in smalle stroken. Hierdoor ontstaat diversiteit in de bloeimomenten, waardoor insecten op verschillende momenten naar het veld worden gelokt. Ook zijn de wortelstructuren van de verschillende planten met elkaar verweven. Elk gewas trekt een andere dynamiek in bodemleven aan, waardoor het fenomeen biodiversiteit optimaal wordt benut. De gewassen profiteren binnen strokenteelt onder meer van de goedaardige schimmels en bacteriƫn die voorkomen op andere gewassen. Ook verplaatsen ziektes en plagen zich niet snel van de ene strook naar het andere: iets wat in een monocultuur wel gebeurt. De WUR en Vitalis monitoren de groei en de opbrengst van de strokenteelt intensief.

Het project gaat in totaal 5 jaar in beslag nemen. Van strokenteelt is bekend dat er tot nu toe interessante resultaten behaald, zoals betere opbrengsten van gewassen als aardappelen en granen, die in monoculturen steeds moeilijker presteren. Het doel van de proef met de strokenteelt is om inzicht te krijgen welke gewassencombinaties de beste resultaten opleveren.

De Vitalis Velddagen zijn uitsluitend toegankelijk na aanmelding vooraf. Meer informatie is te vinden op www.biovitalis.eu. Op de website van de WUR wordt het project Strokenteelt uitgelegd

Wil je je nog opgeven voor het strokenteelt event of voor de Velddagen, stuur dan een email naar: info@biovitalis.eu.

Publicatiedatum: