Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wanneer is het slim om voor wintergraan te kiezen?

Begin september is de periode om te overwegen of je kiest voor wintergranen, zomergraan of grasklaver. Marijn van Dongen, accountmanager Biologisch bij Agrifirm, geeft 4 situaties waarin hij aanraadt voor wintergraan te kiezen.

Situatie 1: Als je behoorlijk last hebt van vreterijinsecten
Zoals (ritnaalden/emelten/ wortelduizendpoot). In gras lijkt de kans op dit type vreterij groter dan met granen. Ik zie het steeds vaker, ritnaalden in aardappelen maar ook wortelduizendpoot bij de opkomst van ui en peen. 

Situatie 2: Als je extra aandacht wilt geven aan structuur
Wintergranen zorgen voor een diepere beworteling dan gras. En zorgen voor minder belasting van de grond door zware machines. Bovendien is er ook ruim tijd voor een mooie groenbemester of zelfs een korte ruwvoerteelt.

Situatie 3: Als je saldo’s wilt verhogen maar niet te krap in arbeid zit
Gemiddeld ligt het saldo van grasklaver iets lager dan dat van granen. Het gaat niet om duizenden euro’s verschil maar toch vaak al wel om meerdere honderden euro’s per hectare. Dat is toch mooi meegenomen. Afhankelijk van de beschikbare arbeid op je bedrijf kun je de afweging maken of dit voor jou werkt.

Situatie 4: Bij laat vrijkomen van het areaal
Vaak teel je het liefst een rustgewas na een gewas dat veel van de grond gevraagd heeft. Over het algemeen zijn dat de wat latere rooigewassen (bijvoorbeeld peen, rode biet etc.). Dan kun je daarna nog vaak prima wintergraan inzaaien. Voor gras en met name klaver wordt het dan al best laat of moet je uitstellen naar het voorjaar. Met een wintergraan kan je dan groen de winter door en voorkom je N-verliezen.

Last van distels?
Dan is het beter om geen graan in te zaaien. Distelbestrijding kun je het best doen tussen half mei en begin augustus, dat is helaas net de periode dat je er niet bij kan.

Welk gewas past het beste in jouw bouwplan?
Afgelopen jaren zagen we een forse daling van de teelt van granen ten behoeve van grasklaver. Dit tij lijkt nu weer wat te keren. Twee redenen die ik in de praktijk vaak hoor om gras weer in te ruilen voor graan zijn de zware machines bij het maaien maar ook vreterij problemen in hoogsalderende volgteelten als ui en peen.

Best een aantal telers zitten in dubio wat het best in hun bouwplan past. In sommige situatie is het slim om voor grasklaver te kiezen maar soms past graan beter. Het verschilt per bedrijf wat het beste past. Neem voor een bedrijfsspecifiek advies contact op met onze adviseurs. Vind hier een BioTeam adviseur bij jou in de buurt.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl

Publicatiedatum: