Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch citrus van het Siciliaanse Arcobio

“Het afgelopen citrusseizoen was over het algemeen goed. De problemen die er waren hadden vooral te maken met de regen, waardoor er vruchtrot ontstond en het citrus een kleine maat had. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat de teelt en de resultaten bevredigend waren”, zegt Angela Arcoria, eigenaresse van het Italiaanse Arcobio, een bedrijf opgericht door haar vader Pietro en gespecialiseerd in de teelt van biologisch citrus en zomerfruit.

Pietro Arcoria. In de jaren 60 richtte hij het gelijknamige bedrijf op.

“Wat het nieuwe seizoen betreft, is er een aanzienlijke daling van de opbrengst, ongetwijfeld veroorzaakt door de onstabiele weers-omstandigheden tijdens de bloei. Het enige waar we op kunnen hopen is dat het weer ons goed gezind is. Dit zou kunnen leiden tot goede resultaten wat betreft de maten.”

Agricola Arcobio beslaat 85 hectare grond in de gemeente Paternò (CT) in de regio Sferro, aan de voet van de Etna, in een plaats die beroemd is om zijn citrusteelt. Ongeveer 15 hectare dateert uit een legaat van grootvader Vincenzo.

“Mijn vader is vorige winter helaas overleden. In de loop der jaren breidde hij uit wat hij had geërfd door naburige grond te kopen. De eerste citrusplanten werden in 1961 geplant. Het echte keerpunt kwam in de jaren negentig, toen wij besloten de citrusboomgaard uitsluitend biologisch te maken en het citrus rechtstreeks onder het merk Arcobio op de markt te brengen”, zegt Angela.

“Mijn vader en ik besloten nieuwe faciliteiten op te zetten met het oog op ecologische duurzaamheid. Een ongebruikelijke aanpak in die tijd, maar een die ons nu terugbetaalt. Vandaar een reeks keuzes die overeenstemmen met een teeltwijze die de traditionele verwerkingstechnieken weer in ere heeft hersteld”, vervolgt Angela.

Veel citrus is getroffen door het Tristeza Virus, waardoor we nieuwe planten moesten kopen. Toen is er besloten om niet alleen een groter aantal rassen te selecteren (reguliere sinaasappelen, bloedsinaasappelen, late Ciaculli-mandarijnen, kumquats, citroenen, bergamot, finger limes, yuzu-citroenen), maar is ook een aantal andere teelten, waaronder abrikozen, amandelen en groenten, van start gegaan.

Ook de irrigatiemethode werd gewijzigd om water te besparen, parallel met de installatie van een zonnenpanelensysteem van 120 kW.

“Op Sicilië is de extreme zomerdroogte vooral te wijten aan de sterk verminderde watertoevoer door het afwateringsconsortium. Onder normale omstandigheden krijg je water van half juni tot eind september. Dit jaar is de watertoevoer drastisch verminderd. Gelukkig hebben we de planten kunnen bewateren dankzij de 4 meren die de citrusboomgaard omringen. Anders zou ik alles kwijt zijn geweest.”

“Tijdens de lockdown hebben we de online afzet gestimuleerd. Het is een kanaal dat al jaren groeit, in overeenstemming met de verspreiding van nieuwe markttendensen en -behoeften van de consument. Wat Arcobio betreft gaat het om ethische en duurzame gewassen die de kennis samenvatten die mijn vader heeft kunnen doorgeven aan mij en mijn dochter Iolanda, met wie we de oprichting voorbereiden van het volledig vrouwelijke landbouwbedrijf ARCOBIO”, besluit Angela.

Voor meer informatie:
Angela Arcoria
Azienda Agricola Arcobio
Contrada Sferro
95047 Paternò (CT) - Italië
+39 348 9040422
[email protected] 
www.arcobio.com 

Publicatiedatum: