Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Edward en Fred vieren 20-jarig biologisch ondernemerschap

Vrijdag 3 september was het exact 20 jaar geleden dat Edward Out en Fred Kloen de deur openden van hun kantoortje aan de Bronsweg 7 in Lelystad en Tellus Produce (later OTC Organics) een feit was. Inmiddels is OTC Organics, im- en exporteur van biologische groenten en fruit uit binnen- en buitenland, uitgegroeid tot een bedrijf met 35 medewerkers. 20 jaar geleden: jong, ambitieus en vol ideeën. Door de veranderende biologische markt toentertijd, dachten ze allebei: “Dat kan anders, dat kan beter.” Deze denkwijze is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven en heeft geleid tot meerdere strategische partnerships wereldwijd.

Edward, Fred en Matthé Hendrikse (Purchase Director bij OTC). tijdens Fruit Logistica

9/11
Fred en Edward, beiden als twintigers per toeval in de biologische sector gerold. Fred als verkoper en Edward als inkoper. Door hun gezamenlijke interesses, passie voor het vak en vertrouwen in de ontwikkeling en professionalisering van de biologische sector, ontstaat er een hechte band, die later de basis vormt voor het starten van een eigen bedrijf: Tellus Produce B.V. In het voorjaar van 2001 wordt het zaadje gezaaid voor een langdurige en succesvolle samenwerking en na een gedegen voorbereiding wordt op 3 september 2001 Tellus Produce opgericht. Nog geen week later vliegen er twee vliegtuigen de Twin Towers in. De beursval, een sterk verminderd consument vertrouwen, heeft enorm veel impact op de economie, maar krijgt geen vat op de biologische sector. Het eerste bewijs dat de biologische markt ook in een neergaande conjunctuur standhoudt, sterker nog, verder groeit...

Op 1 april 2004 fuseert Tellus Produce met Trabana (onderdeel van Tradin Organics) en wordt OTC-Holland opgericht. De fusie leidt direct tot assortimentsverbreding en blijkt een spin-off te zijn voor snelle groei en verdere professionalisering van OTC. In 2008 komen, na de verkoop van Tradin aan Sunopta, de aandelen van OTC weer in handen van Edward Out en Fred Kloen en wordt de stijgende lijn doorgetrokken. In 2018 is door nieuwe ambities en de daarbij behorende nieuwe doelstellingen ook de bedrijfsnaam veranderd in OTC Organics B.V. Een naam die bijdraagt aan een nog duidelijkere positionering van het bedrijf.

Fred Kloen

Toen en nu
Waar 20 jaar geleden beschikbaarheid en kwaliteit van biologische producten de beperkende factoren vormden en biologische producten veelal aftrek vonden bij 'organic believers', kunnen we inmiddels concluderen dat biologische producten niet meer weg te denken zijn uit het schap. Door een stijgend bewustzijn en de toenemende kennis over voeding bij de consument, heeft de biologische markt, evenals OTC Organics, de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. 20 jaar geleden handelde OTC-Holland nog voornamelijk in biologische groenten en fruit geteeld in Nederland en België. Inmiddels heeft OTC Organics zich ontwikkeld tot een specialist in Europese distributie van biologische groenten en fruit met biologische teelt in binnen- en buitenland.

Edward Out

Toekomst
Edward Out zie de toekomst met vertrouwen tegemoet: “De ambitieuze klimaatdoelstellingen van de EU in combinatie met de sterk groeiende aandacht voor voeding in relatie tot onze gezondheid, geven de verdere groei van biologische landbouw en consumptie een enorme boost. In een snel veranderde wereld veroorzaakt door klimaatverandering en toenemende geopolitieke onrust kunnen wij als OTC Organics juist het verschil maken door nauw samen te werken met onze telers en afnemers. Integratie in de biologische keten zie ik als noodzakelijk om de voornoemde uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en biologische productie op verantwoorde wijze verder uit te bouwen. Inmiddels zijn de eerste deelnemingen in strategische teeltpartners een feit. De komende jaren zullen we samen met onze afnemers, de Europese (biologische) retailers en groothandel, nauw samenwerken om onze gezamenlijke doelstellingen te realiseren. Verduurzamen doe je samen en daar zetten wij volledig op in!”

Voor meer informatie:
OTC Organics
[email protected]
www.otcorganics.com 

Publicatiedatum: