De verkoop van biologische levensmiddelen in Oostenrijk is in 2020 verder gestegen en heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. In vergelijking met het voorgaande jaar is de biologische omzet in alle distributiekanalen met 316 miljoen euro of 15 procent gestegen. Momenteel bedraagt de biologische omzet 2.374 miljoen euro. Dit blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse marktonderzoek van de AMA, die op 1 september tijdens een persconferentie van AMA Marketing en BIO AUSTRIA in Wenen werden gepresenteerd. Ook de biologische verkoop in de levensmiddelendetailhandel laat een indrukwekkende ontwikkeling zien met een stijging van 17 procent voor de eerste helft van 2021, zoals blijkt uit de laatste RollAMA-cijfers, die ook werden gepresenteerd.
"De cijfers zijn een duidelijk bewijs van de voortdurende toename van het belang van biologisch in de samenleving, die steeds meer tot uiting komt in het koopgedrag," benadrukte Gertraud Grabmann, voorzitster van BIO AUSTRIA, bij de presentatie. De biologische vereniging ziet als een van de redenen voor de toename het feit dat milieuaspecten, met name het probleem van de klimaatcrisis, steeds meer deel gaan uitmaken van het bewustzijn van de samenleving. "Het probleem van de sterke achteruitgang van de biodiversiteit heeft vandaag ook veel mensen bereikt. Dit zijn allemaal factoren die ook de vraag naar biologisch stimuleren. Steeds meer mensen weten dat ecologische duurzaamheid - en dus milieubescherming, klimaatbescherming en het behoud en de bevordering van biodiversiteit - een kerncompetentie van de biologische landbouw is", aldus Grabmann. Tijdens de Corona-pandemie werd de populariteit van biologisch voedsel nog versterkt.
Stagnatie van de productie
In tegenstelling tot de sterke stijging van de verkoop van biologische levensmiddelen, stagneerde in dezelfde periode de ontwikkeling van de productie in Oostenrijk. Van 2019 tot 2020 bedroeg de toename van het aantal biologische landbouwbedrijven 0,9 procent, wat in absolute cijfers neerkomt op een toename met 235 bedrijven. "Het effect van de bio-maatregel, d.w.z. de ondersteuning van biologische landbouwbedrijven in het kader van het milieuprogramma voor de landbouw (ÖPUL), is hier heel duidelijk te zien", aldus Grabmann, die ter illustratie de ontwikkeling in de voorgaande jaren toelichtte.
Van 2015 tot 2018 - in deze periode konden landbouwbedrijven voor het eerst toetreden tot de biologische maatregel - was er een toename van 13 procent of 2718 bedrijven in de biologische sector. Van 2018 tot 2019 - hier was het alleen mogelijk om over te schakelen van een andere maatregel naar de maatregel voor de hogere kwaliteit biologische landbouw - zijn in totaal ongeveer 800 landbouwbedrijven overgeschakeld op biologische landbouw, wat een stijging van 3,3 procent betekende. Sinds 2019 moet iedereen die met biologische landbouw wil beginnen, dit doen zonder de steun van de biologische maatregel.
In totaal wordt in Oostenrijk momenteel op 24.480 landbouwbedrijven aan biologische landbouw gedaan, d.w.z. 22,7% van alle landbouwbedrijven. Zij beheren 679.872 hectare of 26,5 procent van het totale landbouwareaal.
Verliezen in toegevoegde waarde tegengaan, kansen benutten
"Aan de ene kant zien we dat de vraag van de consument naar biologische voeding zeer sterk toeneemt, maar aan de andere kant stagneert de productie in Oostenrijk", vat Grabmann samen. In zekere zin ontstaat hierdoor een kloof tussen vraag en aanbod. "Volgens ons moeten we tegenmaatregelen nemen, anders bestaat het gevaar dat de toegevoegde waarde voor de binnenlandse landbouw verloren gaat. Uiteindelijk gaat het om de kans voor tal van landbouwers om op de succesvolle biologische bandwagon te springen - deze kans mag niet worden gemist," besluit Grabmann.
Voor meer informatie: www.bio-austria.at