Groeispurt voor Zwitserse biologische landbouw

Zwitserse Coop wil alleen nog Zwitsers meel voor biologisch brood

Bio Suisse verwacht een sterke groei van de vraag naar biologische broodgranen nu Coop van plan is om tegen 2027 alleen nog meel met het Zwitsers Bio Suisse biolabel te gebruiken voor zijn biologische broden. De bestaande arealen zijn niet toereikend om aan de extra vraag te voldoen. Bio Suisse is daarom op zoek naar landbouwbedrijven voor de teelt van broodgraan.

Deze aankondiging is volgens Bio Suisse een belangrijke stap op weg naar 'Bioland Zwitserland'. "Samen met de markt stap voor stap de landbouw duurzamer maken, blijkt eens te meer de juiste weg te zijn. Gezien de komende problemen met een veranderend klimaat, een afnemende biodiversiteit en overbelaste hulpbronnen, is biologische landbouw een goede oplossing. Het kringloopconcept, de maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit en het afzien van synthetische chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn doeltreffende maatregelen waarvan de doeltreffendheid is bewezen. Maar landbouwers alleen kunnen het voedselsysteem niet duurzamer maken. De hele sector is hiervoor nodig."

Coop besluit leidt tot groeiende vraag
Coop Naturaplan-broden voldoen nu al aan de eisen van het biolabel, en vanaf 2021 zullen ze ook voldoen aan die van de Bio Suisse biolabel. De supermarktketen heeft reeds 19 broden omgeschakeld die het label met de toevoeging "Bio Suisse" dragen: dit label staat voor de strengste eisen die aan producten van Zwitserse biologische kwaliteit worden gesteld. Om de toevoeging Bio Suisse te mogen gebruiken, moet een verwerkt product zoals brood voor ten minste 90% uit in Zwitserland geproduceerde grondstoffen bestaan en in Zwitserland of Liechtenstein zijn geproduceerd. Tegen 2027 zal het hele assortiment biologisch brood stap voor stap zijn omgeschakeld op die Zwitserse kwaliteit.

Uitbreiding areaal
In het graanseizoen 2019/2020 werd in Zwitserland in totaal 47.702 ton biologische granen gemalen. Tussen 60 procent (tarwe) en 75 procent (spelt) van dit graan was afkomstig uit Zwitserland. Door het besluit van Coop stijgt de vraag naar Knospe-meel uit Zwitserland. Vooral tarwe en spelt zullen waarschijnlijk toenemen. De bestaande landbouwbedrijven kunnen met hun land niet aan de extra vraag voldoen. Bio Suisse is daarom op zoek naar omschakelaars die belangstelling hebben voor deze gewassen.

Bron: Bio Suisse


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven