Tuinderij de Es viert 40-jarig jubileum met boek: Een Tuin waar mensen groeien

Tuinderij de Es heeft haar wortels in een bijzonder initiatief: de Lightbergh, 'werkplaats voor de nieuwe tijd'. Na 40 jaar was het hoog tijd om de geschiedenis van deze biologische zorgtuinderij op te schrijven. Op 12 september verschijnt het boek: 'een tuin waar mensen groeien, een b(l)oeiende geschiedenis'.

In 1980 streek een groep van acht mensen vol idealen neer in Haaren om een leefgemeenschap te starten, waarin ze zichzelf spiritueel konden ontwikkelen in verbinding met elkaar én met de aarde. Dagelijks werkten, mediteerden en aten ze samen en al snel oefende het centrum een grote aantrekkingskracht uit op 'nieuwe-tijd-zoekers', die voor kortere of langere tijd meedraaiden. De Volksakademie voor Natuurgeneeskunde die ze hadden opgericht, trok in haar beste tijd 100 cursisten per week. Maar het combineren van idealen en praktijk was niet altijd makkelijk.

Uiteindelijk zijn Tuinderij de Es, het Kruidenrijk en het Bergkristal zelfstandig verdergegaan. Ben Eskes, die vanaf 1981 bij de tuinderij betrokken was, heeft de Es in 2012 overgedragen aan Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter. Bart wist toen nog niet dat zijn voorvaders sinds 1490 land op de
Belversche Akkers bewerkten en dat zijn opa op Eind 22 is geboren. Bart en Daniëlla hebben de zorgtuinderij op Eind 19c op hun eigen manier verder ontwikkeld en daarbij een grote kring nieuwe mensen aan het bedrijf weten te verbinden. Zo hebben ze het eigendom van de grond overgedragen aan 119 betrokken mensen, de 'portiehouders', die jaarlijks genieten van een feestelijk portiehoudersdiner. Het boek word gelanceerd op de portiehoudersdag in september 2021.

Het boek is vanaf 15 september voor 10 euro te koop in de winkel van Tuinderij de Es en kan ook besteld worden via info@tuindees.nl.

Voor meer informatie: www.tuindees.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven