Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De afzet van biologische druiven uit het Siciliaanse Naro is op gang getrokken

Eind juli is het bedrijf van de familie Brucculeri uit Sicilië weer begonnen met de afzet van druiven uit biodynamische teelt.

Dario Brucculeri op een perceel met druiven van het ras Italia in beschermende zakken

"De teelt heeft tot nu toe het hoofd moeten bieden aan de grote hitte van de afgelopen weken, maar toch lijkt de opbrengst daar niet veel onder te hebben geleden, mede dankzij het zorgvuldige beheer van de waterreserves. Alle rassen vertonen een goede maatvoering en het ziet ernaar uit dat we ook mooie hoeveelheden zullen kunnen oogsten van alle rassen", zegt Dario Brucculeri.

Centennial druif (pitloos)

"Ons afzetseizoen is onlangs begonnen met de rassen Pink Muskat en Centennial. Binnenkort volgt de variëteit Luisa en daarna alle andere rassen: Italia, Red Globe, Regal, Apulia en Crimson. De pitloze rassen worden voornamelijk afgezet in Midden- en Noord-Europa, terwijl de variëteiten Italia en Red Globe het vooral goed doen op de Franse markt."

Pink Muskat druif (pitloos)

"De ervaring leert ons dat er een toenemende vraag naar pitloos fruit is, ook al houdt de markt voor druiven met pit ook nog goed stand. Al onze teelten zijn Demeter-gecertificeerd. Al in 1989 zworen we het gebruik van chemische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen af, in 1992 behaalden we het biologische certificaat en in 1997 ten slotte de biodynamische certificering. Typisch voor ons bedrijf is dat we de trossen in beschermende zakken stoppen. Toen we besloten geen chemische producten meer te gebruiken, bestudeerden we samen met enkele landbouwkundigen van ESA de mogelijkheid van een fysieke bescherming. Tegenwoordig gebruiken we nog altijd deze methode, ook al heeft ze een vrij hoge impact op de productiekosten", vervolgt de teler.

Bijenkorven

"De biologische markt groeit steeds maar verder en we zijn op zoek naar partners om ons product ook in Italië op de markt te kunnen brengen, vooral in het vroege druivensegment, waar de concurrentie vanuit Spanje, Egypte en Griekenland groot is. Bij de afzet van late druiven hebben we daarentegen geen enkel probleem. Uiteraard spelen de lagere arbeidskosten in het voordeel van onze concurrenten, maar ze hebben wel het nadeel dat ze verderaf liggen van de bestemmingsmarkten", legt de ondernemer uit.

Zicht op de teeltlocatie

"Wat betreft verpakkingen zien we twee trends: waar de gespecialiseerde winkels het gewicht van verpakkingen proberen te verminderen, zetten de supermarkten steeds meer in op trays van verschillende materialen", besluit Brucculeri.

De familie Brucculeri baat ook een vakantiehuis uit

Voor het productieafval wil het Siciliaanse bedrijf in 2022 een verwerkingslaboratorium bouwen.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Brucculeri
C/da Pernice - Naro (AG) - Italië
+39 348 2268105
[email protected]

Publicatiedatum: