Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robuuste aardappelrassen, natuurlijke vijanden in biologische zaaiui en nieuw strokenteeltperceel

Drie veldexcursies geven kijkje achter de schermen van biologische teelten in de Flevopolder

Wie de BioVelddagen bezoekt, hoeft zich deze zomer niet te vervelen. Op vrijdag 23 juli 30 juli en 6 augustus krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij allerlei biologische teelten in de Flevopolder.

Loop langs de diverse gewassen op het nieuwste strokenteelt perceel van ERF bv. Zoek natuurlijke vijanden in de nieuwe akkerranden van Agrifirm die geschikt zijn voor plaagbestrijding in biologische zaaiui. En ontdek 36 nieuwe robuuste aardappelrassen op het demoveld van ERF bv.

Robuuste aardappelrassen
Midden in een strokenteeltperceel ligt het demoveld met 36 soorten nieuwe robuuste aardappelrassen. Namens Bdeko, de vereniging voor Flevolandse biologische telers, test en demonstreert ERF deze rassen op onder andere resistentie tegen de aardappelziekte phytophthora. Het demoveld is onderdeel van het Convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen. ‘Dit is een unieke samenwerking in de hele keten om deze robuuste aardappelrassen ook in het winkelschap te krijgen’, vertelt Roy Michielsen van ERF bv. ‘Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat in 2020 al 90% van de biologische tafelaardappelen in de supermarkt van een robuust ras waren.’

Akkerranden en plaagonderdrukking in biologische zaaiui
Op een biologisch zaaiuienperceel in zuidelijk Flevoland in de buurt van Pampushout Almere zijn bloemstroken ingezaaid om natuurlijke vijanden te stimuleren. Er zijn twee verschillende stroken ingezaaid. Een strook met facelia en één strook met het nieuwe akkerrandmengsel van Agrifim genaamd “Natuurlijke vijanden mix”. 

Strokenteelt
ERF onderzoekt sinds 2016 op een grootschalig strokenteeltperceel de optimale breedtes en gewascombinaties i.s.m. de WUR. De inzichten die ze hebben opgedaan zijn verwerkt in een nieuw perceel van ruim 60 ha met stroken van 6 meter breed. Roy Michielsen van ERF bv vertelt: "Tot nu toe zien we dat strokenteelt resulteert in minder ziektegevoeligheid, hogere en stabielere opbrengsten, meer biodiversiteit en meer werkplezier. Nu willen we verder onderzoeken welke gewassen goed naast elkaar werken."

Aanmelden
De excursievelden ‘Strokenteelt’, ‘Robuuste aardappelrassen’ en ‘Akkerranden en plaagonderdrukking in biologische zaaiui’ zijn alle drie op dezelfde dag gratis te bezoeken. De drie velden liggen op rijafstand van elkaar. Bezoekers zijn welkom op 23 juli, 30 juli en 6 augustus. Aanmelden is verplicht via www.biovelddagen.nl.

ERF bv en Agrifirm bieden drie van de tien excursievelden van de Biologische Velddagen 2021, die de hele zomer lang – na verplichte opgave – gratis te bezoeken zijn.

Informatie over andere excursievelden zijn te vinden via www.biovelddagen.nl. Bij elk veld zijn podcasts te beluisteren, waarin de telers en onderzoekers uitleggen wat er te zien is.

Publicatiedatum: