Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jersey stierkalveren dansen de wei in bij DID-IT

In Nijkerk vond vorige week geen koeiendans, maar stiertjesdans plaats. De Jersey-stierkalveren van de biologische DID-IT boerderij aan de Voorthuizerweg gingen afgelopen donderdag voor het eerst naar buiten.

De kalveren die in februari, maart en april op het biologische Jersey-melkveebedrijf van de familie Henri Willig in Katwoude geboren zijn, worden dit jaar voor het eerst opgevangen op de boerderij van DID-IT. Voordat ze naar buiten gingen kregen de stiertjes al wat gras om hier alvast aan te kunnen wennen.

Pilot
Kaasmakerij Henri Willig en DID-IT zijn samen een pilot gestart met biologische Jersey stiertjes. De Jersey stierkalveren zijn normaliter vanwege een lager geboortegewicht en weinig aanleg voor aanzet van (veel) vlees niet interessant voor de vleeskalverenhandel. Dat vond Poppe Braam van DID-IT zonde. Daarom besloot hij hiermee aan de slag te gaan. "Wij vinden dat stierkalveren absoluut geen afvalproduct mogen zijn."

Volwaardige vleesdieren
Normaal gesproken worden Jersey stierkalveren twee weken na de geboorte afgevoerd, geslacht en verwerkt in diervoeders. Vijftig procent van de geboren kalveren is stierkalf. DID-IT in Nijkerk begon daarom als pionier, samen met het biologische Jersey-melkveebedrijf van de familie Henri Willig, een project dat Jersey-stierkalveren opvangt en gedurende de eerste drie levensmaanden biologische melk voert in de potstal van de biologische DID-IT boerderij. Daarna schakelen de dieren volledig over op biologisch ruwvoer en weidegras en blijven ze tot een leeftijd van 20 tot 24 maanden op de boerderij om tot volwaardige vleesdieren uit te kunnen groeien.

In Nederland zijn 20 melkveebedrijven (houders) die Jerseys houden waarvan vijf biologische bedrijven, Willig is er dus een van. Op het bedrijf van Willig worden ieder jaar ongeveer 20 raszuivere Jersey-stierkalveren geboren.

Tijdens de opfok wordt geen antibiotica gebruikt. De dieren zijn tot het weideseizoen opgevangen in een ruime stropotstal. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en bio-kruidenmuesli geleverd door de Bio Mühle van Hubert Cremer uit Kleve, Duitsland.

Natuurlijk gedrag
Een open potstal met veel stro is volgens Poppe een gezonde en heel diervriendelijke manier van kalveren houden. "Ook later als volwassen dieren kunnen ze maximaal natuurlijk gedrag vertonen en naar hun aard leven in kleine groepjes. Uiteindelijk zal dit na ruim anderhalf jaar resulteren in buitengewoon mals en smaakvol vlees met een hoog Omega-3 gehalte dat volgens kenners als beste scoort. In plaats van veel kilo's voor een lage prijs is dit een hoger segment in kwaliteit en prijs. Wij denken dat biologisch Jersey vlees, van dieren die in het gangbare systeem na amper twee levensweken worden afgedankt, op deze manier absoluut potentie heeft mits we in staat zijn het hele verhaal aan de consument te vertellen."

Voor meer informatie:
Martha Jeuken
DID-IT B.V.
Voorthuizerweg 7
3862 PZ Nijkerk
martha@diditorganic.nl 
www.diditorganic.nl