Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Medewerkers BioVerbeek helpen bij verhogen dijken Velden

"We hebben ut druueg gehalde"

Tholen - In Velden aan de Maas is afgelopen vrijdag in totaal 7 kilometer dijk verhoogd. Dit gebeurde door 1000 vrijwilligers. Tot deze grote groep vrijwilligers behoorde ook het merendeel van de medewerkers van BioVerbeek. Dit bio-tuinbouwbedrijf is zelf ook in Velden gevestigd. Er zijn in totaal 40.000 zandzakken neergelegd en de dijk bood bescherming aan verschillende tuinbouwbedrijven in de omgeving.

Bron: facebook BioVerbeek

Fons Verbeek: "Het was lange tijd heel spannend, de verwachte waterstanden die we doorkregen waren erg variabel. Het leek er in ieder geval sterk op dat het water hoger zou komen te staan dan in 1993 en 1995. In 1993 zijn we helemaal overstroomd. En in 1995 hebben we het droog kunnen houden met een 'puddingdijk' die we toen in een paar dagen tijd gelegd hebben. Met een groep mensen uit het gebied hebben we vrijdagochtend de beslissing genomen om de dijk te gaan verhogen en om 11:00 uur stonden we de eerste zandzakken te vullen. Vrijdagnacht waren we klaar."

Hij kijkt met een goed gevoel terug op de operatie. "Met heel veel goede mensen hebben we het voor elkaar gekregen. En het belangrijkste: We hebben ut druueg gehalde."

Nico van Melick maakte de onderstaande video over het aanleggen van de nooddijk: