CNV: veel banen verloren als de veestapel krimpt

De inkrimping van de veestapel kan tot 30.000 banen kosten. Dat blijkt uit een analyse van het CNV. Het CNV pleit voor een transitiefonds om een hoge werkloosheid in de landbouwsector te voorkomen. 

"In de discussie over inkrimping veestapel gaat het vaak over de boeren. Maar niet over de werknemers in die sector. Terwijl een kleinere veestapel een enorme klap is voor hen. Zeker 30.000 werknemers kunnen getroffen worden als de veestapel krimpt," stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Piet Fortuin. Foto: CNV

Geen perspectief
"Het betreft veel mensen die in dunbevolkte regio’s werken waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar. Als de overheid de veestapel wil inkrimpen, moet ze daarom tegelijkertijd over de brug komen met een transitiefonds," aldus Fortuin.

Gerelateerde sectoren
Een derde van de getroffen werknemers werkt in de primaire landbouwsectoren, zoals de dierhouderij. Twee derde werkt in gerelateerde sectoren, zoals de agrarische dienstverlening, distributie, slachterijen en de veevoerindustrie. "Inkrimping van de veestapel raakt niet alleen boeren, maar ook hun medewerkers en aanverwante sectoren."

Transitiefonds
"We roepen de overheid daarom op om tot een transitiefonds te komen en, samen met de sociale partners, een plan voor werk-naar-werk begeleiding te ontwikkelen", stelt Fortuin. Het CNV noemt een omscholingsplan als een van de mogelijkheden, met daarbij een extra focus op de zorg en de transportsector. In de zorgsector zijn grote tekorten. De zorg vereist daarnaast vaardigheden die verzorgers van dieren vaak bezitten. Ook transport is een interessante sector omdat veel medewerkers in de agrarische sector een rijbewijs bezitten en ervaring met vervoer hebben. Naar dit werk is overal in het land vraag naar dus men hoeft niet naar de (onbetaalbare) Randstad te verhuizen, stelt het CNV.

Verder noemt het CNV functies in het natuur en landschapsbeheer. Een voorbeeld is het leveren van diensten voor natuur- en landschapsbeheer en waterberging/zuivering en functies in maatschappelijke ondernemingen. Dit zijn multifunctionele bedrijven die naast voedsel ook andere maatschappelijke waarden en diensten produceren, zoals zorg, recreatie of educatie, of nieuwe verbindingen organiseren tussen voedselproductie en consumenten/burgers.

Bron: CNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.