Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties diverse getroffen bio-bedrijven

Zware wateroverlast in Zuid-Limburg: "Echt een ongekende situatie"

Tholen - Zuid-Limburg kampt met zware wateroverlast door hevige regenval. In de regio gold gisterenavond zelfs code rood. Straten en huizen staan blank. Ook diverse bio-bedrijven in de regio zijn getroffen. John Janssen, voorzitter van BioLogisch Limburg, spreekt van een extreme noodsituatie. "Het is allemaal nog heel onwerkelijk en nog in volle gang. Ik heb van verschillende boeren gehoord dat zij wateroverlast hebben. De daadwerkelijke schade daarvan is uiteraard nog ongewis. Het is nu zaak dat het vee veilig is en dat ze waar het kan verdere schade proberen te voorkomen."

Hieronder doen een paar bio-boeren hun verhaal, een deel van de getroffen bedrijven (o.a. in de omgeving Valkenburg en Gulpen) was logischerwijs vanmorgen niet bereikbaar voor een reactie. 

Ondergelopen velden bij Kruidenkwekerij Puur Aroma in Margraten 

Biologisch melkveebedrijf Natuurlijk Felix
Bij biologisch melkveebedrijf Natuurlijk Felix liepen de mestputten eergisteren binnen een half uur vol. "Ik heb toen snel zelf een dam gemaakt, waardoor we grote schade hebben kunnen afwenden. Er zijn echter bedrijven in de omgeving met veel wateroverlast, die flink wat schade hebben opgelopen." Het huis van Felix staat op een heuvel en is nog droog, maar in de directe omgeving zijn veel huizen volgelopen met water, eerst door de hevige regenval en daarna door de snel stijgende Geul. "We hoorden uiteraard het weerbericht van tevoren, maar je kunt je er vooraf echt geen voorstelling bij maken", vertelt Felix Huntjens vanuit Schin op Geul.

Eergisteren is er 90 tot 100 millimeter regen gevallen. "De eerste dag was het heel spannend op onze eigen boerderij, daarna ben ik aan de slag gegaan om waar het kon andere mensen te helpen, bijvoorbeeld door het verzorgen van zandzakken. En met onze mestpomp hebben we in het dorp water weggepompt totdat de brandweer kwam. Tot het water weer is gezakt, kunnen we in onze directe omgeving helaas niet meer hulp bieden."

Felix teelt ook de nodige gewassen. "Door de drukte ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om bij de granen te gaan kijken, dus ik heb nog geen zicht op eventuele schade daar. De gerst was vrijwel oogstklaar. De rogge die ik voor het Sterk Rogge Bier van Gulpener heb gezaaid staat vrij hoog. En we hebben voor het eerst lupine staan. Het is afwachten."

Puur Aroma
Een deel van het containerveld van biologische kruidenkwekerij Puur Aroma in Margraten is onder water komen te staan. “De brandweer heeft gisterenavond een groot deel van het water voor ons weggepompt. De rest is van nature weggetrokken. Hoger gelegen delen van de kwekerij zijn gelukkig niet ondergelopen”, vertelt Frank Radder. "Het is niet voor te stellen hoeveel regen er is gevallen en hoe het er nu bij staat. Echt een ongekende situatie. In Valkenburg dreven de auto's door de straat."

De Regihoeve
De Regihoeve in Reijmerstok (gemeente Gulpen) heeft dankzij de wat hogere ligging weinig schade. Resi Frijns: "We zitten vrij hoog. Daardoor lijkt het allemaal mee te vallen. Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt. Er is in korte tijd zoveel regen gevallen. Bizar. De koeien en ons jongvee is allemaal binnen, de wei is niet begaanbaar. Vorige week hadden we gelukkig alles nog gemaaid en ingekuild. We hebben de waarschuwingen voor de extreme regenval wel gelezen, maar dit had niemand verwacht."

LLTB
Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), belangenbehartiger van fruit- en vollegronds telers, stelde een noodnummer voor gedupeerden in werking. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. "Het is nog te vroeg om de balans op te maken", constateert Susanne Görtz, LLTB-hoofdbestuurder en portefeuillehouder Plant. "We zitten er nog middenin en houden ons hart vast voor wat er nog komen gaat." Dat er schade is, staat volgens Görtz buiten kijf. "De open teelten worden geconfronteerd met ondergelopen akkers die niet begaanbaar zijn. In de fruitteelt zien we kersen die letterlijk barsten door het vocht. Kleinfruit dat niet overkapt is, kun je afschrijven en als het wel overkapt is, is er een hoge schimmeldruk", somt Görtz op. "Een concreet beeld van de schade krijgen we echter pas als het water weer weg is en er taxaties kunnen worden uitgevoerd."

Voor meer informatie:
John Janssen
BioLogisch Limburg
06 22563469
info@biologischlimburg.com 
www.biologischlimburg.com