Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-reststromen scheiden: een kans voor producenten en de veehouderij

Circulariteit is een breed gedragen onderwerp met een belang voor de hele biologische sector. Er was dan ook veel interesse voor het onderzoek uitgevoerd door Team FoodLoop, een groep masterstudenten van de Wageningen Universiteit. In opdracht van Reudink en Bionext onderzochten zij het scheiden van biologische reststromen binnen de voedingsindustrie. Het doel is om te voorkomen dat nutriënten uit deze bio-reststromen worden gemengd met conventionele reststromen. Door de reststromen gescheiden te houden, kunnen ze worden benut in biologische diervoeding om zo de biologische kringloop verder te sluiten. Het onderzoek biedt perspectief voor een positieve ontwikkeling in de biologische sector.

De onderzoeksresultaten
Er is contact gelegd met tientallen voedselverwerkers. Daarvan zijn er zeventien geïnterviewd om in kaart te brengen hoe zij denken over het scheiden van de reststromen. De algemene tendens is dat men openstaat voor bio en de meerwaarde van het scheiden van restromen inziet. Echter komen uit het onderzoek een aantal vermeende obstakels naar boven; hoge investeringskosten, benodigde certificering, logistieke uitdagingen, en het ontbreken van stabiele verkooppartners. Voor een aantal bedrijven is het aandeel bio-productie in de totale productie te klein (<5%) met als gevolg een te laag rendement voor het scheiden van de biologische reststromen.

Toch is er zeker perspectief. Er komen steeds meer voedselproducenten voor wie biologisch een belangrijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvisie. Deze bedrijven zetten steeds meer in op bio met een groter aandeel biologische productie. Ze zien de voordelen waaronder een verdere verduurzaming van het bedrijf en een mogelijke imago-boost. Ook krijgt men mogelijk een hogere prijs voor bio-reststromen. Wel zijn er veel vragen en onzekerheden. Geïnteresseerden in de transitie staan voor een grote uitdaging.

De rol van Reudink en Bionext
Reudink en Bionext werken daarom samen om geïnteresseerde partijen te informeren, motiveren en ondersteunen in de transitie naar biologische reststroomscheiding. Beide organisaties hebben veel kennis, ervaring en het juiste netwerk om dé partner te zijn van voedselproducenten in dit proces. "We zien het binnen Reudink als onze rol om de kringloop in diervoeding verder te stimuleren. Daarmee wensen we bij te dragen aan circulariteit in de gehele bio-sector", aldus Achim Tijkorte, Productmanager van Reudink. "Bionext ondersteunt graag leden als Reudink die een extra stap willen zetten richting het sluiten van de biologische kringloop en zo de sector verder willen verduurzamen", vertelt Jan de Koeijer, Projectleider bij Bionext.

Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderzoek en heeft u vragen? Of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor de transitie naar biologische reststroomscheiding op uw bedrijf? Neem dan gerust contact op met Reudink: info@reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: