Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste biovegan groente geoogst: de 'No Shit ui'

Tholen - Een primeur in Ens. Daar is gisteren de eerste officiƫle 'biovegan' groente van Nederland geoogst. De plantui is geteeld bij Zonnegoed, waar de groenteteelt vrij is van dierlijke mest. In mei ontvingen Joost van Strien en Chris Feickens als eerste telers in ons land het BioCyclicVegan keurmerk. Joost heeft een zeer toepasselijke benaming voor de ui: "We noemen hem de 'No Shit ui'."

Ook optie voor omschakelaars
Op het bedrijf Zonnegoed gebruiken ze enkel plantaardige meststoffen. Zo halen ze ook in de biologische landbouw alle productiedieren uit de keten. Hoe is er gereageerd op het behalen van het certificaat? Joost: "Eigenlijk heel positief, vooral vanuit consumenten. Ook collega's zijn enthousiast. En ik heb wat gesprekken gehad met gangbare telers die naar biologisch om willen schakelen en 'biovegan' als goede mogelijkheid zien om meteen een stapje verder te gaan." Hij vertelt dat vanaf nu zowel telers als consumenten lid kunnen worden van de No Shit Food Movement. "Met deze beweging gaan we laten zien dat veganistisch telen de toekomst heeft." 

Minder zorgen, wel extra werk
Joost en Chris werken al sinds 2008 aan deze nieuwe productievorm. "Vorig jaar zijn we officieel overgegaan en eerder dit jaar ontvingen we dus het certificaat. Omdat we hier al 12/13 jaar mee aan het experimenteren waren, wisten we wel waar we aan begonnen. Deze werkwijze scheelt een hoop zorgen rond het inkopen van mest. Wel hebben we uiteraard extra werk aan het maken van onze plantaardige mest. Hiervoor gebruiken we een mengsel van onder meer gras, klaver en luzerne. In het maaien van de gewassen en het inkuilen zitten natuurlijk wel de nodige arbeidsuren."

Voldoende voeding voor rode kool?
De gewassen staan er volgens Joost goed bij. Ze telen aardappelen, uien, rode bieten, wortelen, pompoenen, pastinaak en rode kool. "De rode kool is een vrij lastig gewas omdat dit heel veel stikstof vraagt. Tot nu toe groeit het als kool, maar de vraag blijft of deze werkwijze voor voldoende voeding blijft zorgen." Zonnegoed was voorheen meer gericht op industriegroenten. "Dat hebben we er uit gedaan omdat we meer direct naar de consument willen gaan afzetten." De plantuien telen ze op 5 hectare. "We hebben nu 1 hectare geoogst en vanaf nu gaan we wekelijks een deel oogsten."

Voor meer informatie:
Joost van Strien
Zonnegoed
Oud Emmeloorderweg 34
8307 RA Ens
+31 (0)6 17234866
[email protected] 
www.zonnegoed.nl