Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 juli in Dinteloord

Bijeenkomst rond robuuste aardappelrassen

Na twee droge jaren met weinig phytphthora, is de ziekte dit jaar weer een zeer urgent probleem in de aardappelteelt. Robuuste aardappelrassen zijn rassen die een resistentie-gen bevatten tegen phytophthora of dermate vroeg zijn dat ze een goede opbrengst genereren voordat phytophthora gewoonlijk toeslaat.

De laatste jaren zijn er steeds meer robuuste aardappelrassen beschikbaar gekomen. De biologische sector heeft de laatste jaren grote stappen gezet met de introductie van robuuste rassen, maar dit jaar toont aan dat er nog veel moet gebeuren. De verwachting is dat deze rassen ook in de gangbare sector steeds belangrijker gaan worden. In de frites- en chipsmarkt moeten er nog meer stappen gezet worden om te komen tot een robuust rassenaanbod, maar is wel ontwikkeling gaande.

Bionext, Agrico en de Biologische studieclub Zuidwest organiseren op dinsdagmiddag 20 juli een bijeenkomst rond robuuste aardappelrassen met twee demoveldbezoeken.

Agrico zet met haar Next Generation Varieties programma sterk in op phytophthora resistente rassen. Op het pootgoeddemoveld bij teler Ralph Hack zijn deze rassen in het veld te bezichtigen. Tijdens de bijeenkomst zal Agrico een toelichting geven op de rassen en de potentie voor zowel de gangbare als biologische teelt.

Demovelden
Dit jaar liggen er op het demoveld bij biologisch akkerbouwer Annewillem Maris 36 robuuste rassen van elf verschillende raseigenaren. Tijdens de bijeenkomst zullen de raseigenaren een toelichting geven bij hun rassen.

Geert Kessel is onderzoeker bij Wageningen Research en doet onderzoek naar phytophthoradruk en resistenties. Hij zal bij het gangbare en biologische demoveld vertellen over zijn onderzoeksresultaten m.b.t. de potentie van robuuste rassen en resistentiemanagement. Phytophthora blijft zich namelijk ontwikkelen, hoe blijft het resistente rassenpakket overeind?

Het uitgebreide programma van die middag is hier te vinden. Opgeven kan bij Niels Heining via [email protected] o.v.v. ‘demoveldbezoek 20 juli’ 

Publicatiedatum: