Warmonderhofstudenten die zich willen verdiepen in kippenhouderij en directe afzet, kunnen de komende tijd veel leren. Warmonderhof is sinds 1 juli 160 leghennen en vier hanen rijker. De kippen worden gehouden in een mobiele kippenstal. Samen met een groep enthousiaste studenten wordt deze kippentak vanaf het begin opgezet.
Dagelijkse inzet
De studenten worden overal in meegenomen: rassenkeuze, financiën, voerkeuze, de regelgeving, de afzet en de dagelijkse verzorging. De 'kippengroep' bestaat uit studenten die zich verder willen verdiepen in de kippenhouderij en zich dagelijks inzetten voor het welzijn van de dieren. De belangrijkste klus de eerste dagen is het controleren van de water- en voeropname. Ook moeten de studenten de kippen leren, iedere avond op stok te gaan. Dat betekent dat er iedere avond iemand rond elf uur een laatste ronde maakt en de dames soms even een handje moet helpen.
Foto: Warmonderhof
Deel van vruchtwisseling
De bedoeling is dat de kippen onderdeel worden van de vruchtwisseling en op verschillende percelen op Warmonderhof zullen komen te staan. De mobiele kippenstal komt van Wijkamp en is zeer geavanceerd. De kar heeft voer- en wateropslag voor één week, de legnestuitdrijving is geautomatiseerd, net als de ledverlichting en de uitloopluiken. De mestband werkt hydraulisch en moet één keer per week afgedraaid worden. De kar werkt op zonne-energie, dus ook achter op het land kan de kar zonder problemen staan.
De mobiele kippenstal heeft ruimte voor 249 leghennen; dit aantal heeft met regelgeving te maken. Op termijn zullen er mogelijk meer kippen gehouden worden, zeker wanneer de afzet groeit. De kippen moesten nu nog tijdelijk scharrelen in een kapschuur vanwege de geldende ophokplicht.
Eieren in Hofwinkel te koop
De verwachting is dat de kippen eind juli de eerste eieren gaan leggen. De eieren zijn te koop in de Hofwinkel.
Bron: Aeres Warmonderhof