Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrolijke Jaardag met start campagne voor Land en Boschzigt

Zaterdag 3 juli was de gezamenlijke Jaardag van de BD Vereniging en BD Grondbeheer. Het thema: Burger-Boer-initiatieven. Ruim 120 biodynamische boeren en tuinders uit het land kwamen bijeen in ’s Graveland bij tuinderij Land en Boschzigt. “We willen deze grond graag onderbrengen bij Stichting BD Grondbeheer”, vertelt Sijmen Brandsma in zijn welkomstwoord. Daarom start op deze bijzondere dag ook de campagne om hiervoor geld in te zamelen. 

Sijmen Brandsma, Sissie Haijtema en Marieke Bous van Land en Boschzigt en Kees van Biert van Stichting BD Grondbeheer tijdens de Jaardag op 3 juli.

Sijmen Brandsma en Sissie Haijtema van Land en Boschzigt, de oudste biodynamische tuinderij van Nederland, gaan het stokje overdragen aan voormalig stagiaire Marieke Bous van de Warmonderhof. Ze werken al bijna drie jaar samen. Sijmen: "Wij zijn blij dat BD Grondbeheer bereid is met schenkgelden de grond aan de Leeuwenlaan in 's Graveland aan te kopen en daarna aan haar te verpachten. We hebben in Marieke een opvolgster gevonden met de juiste kwaliteiten om dit bijzondere bedrijf verder te dragen. Het is een historische plek met een gastvrije zelfoogsttuin en boomgaard. Vrijwilligers, stagiaires en mensen met een arbeidshandicap zijn bij ons welkom om mee te werken." Kees van Biert van BD Grondbeheer riep liefhebbers op om bij te dragen in de vorm van een schenking, lening of eeuwigdurende obligatie. (Zie www.bdgrondbeheer.nl): "Dan kan er op deze prachtige tuin die volgend jaar 75 jaar bestaat, voor altijd biodynamisch geteeld worden."

Rondleidingen
De boeren en tuinders genoten van een picknick in de boomgaard en rondleidingen in groepen. Bij iedere stop was er een inhoudelijk en interactief verhaal verzorgd door de BD-vereniging, Land en Boschzigt en BD Grondbeheer. Zo lichtte Kees van Biert toe dat een vraagstuk als de overdracht van Land en Boschzigt zeker drie á vier jaar duurt. “Zo’n proces hebben we nu een paar keer gedaan. De Zonnehorst in Punthorst is van eigenaar veranderd, kwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen heeft een jonge nieuwe pachter en ook de Wilhelminahoeve en Ter Linde in Zeeland zijn in nieuwe handen gekomen.”

De BD-vereniging liet twee burgerinitiatieven aan het woord. Hier Dolf van Baarlen van Moestuin De Haar in Utrecht. Ook Natasja van Dwingelen van De Groenteclub in Bussum vertelde haar verhaal.

BD gronden borgen
Eén van de vragen was hoe BD Grondbeheer borgt dat BD-gronden BD blijven. Kees van Biert: “Voor BD-landbouwgronden committeren we ons aan wat de BD-vereniging en Demeter vinden. Dat is ons kompas. We willen dat nog duidelijker borgen in onze statuten zodat dat bij erfenissen en schenkingen echt gegarandeerd is.” Ook refereerde hij aan het initiatief Aardpeer-Samen voor Grond waar de stichting mede-initiatiefnemer van is om zoveel mogelijk landbouwgrond te verwerven zodat grond niet langer een handelsobject is. “Toen we begonnen met obligaties uitgeven hebben 72 boeren zich gemeld die willen veranderen. Veel boeren willen wel, maar kunnen niet omdat ze in een financieel jasje zitten. Alle boeren die de aarde morgen beter achter willen laten dan vandaag vinden bij ons een open oor. We willen helpen waar we kunnen.”

Start met picknick in de boomgaard met lunchpakketten van Proeflokaal De Serre bij tuinderij Land en Boschzigt.

Sprekers
Andere sprekers waren o.a. RvT-voorzitter Ronald van der Giessen en rentmeester Michiel de Koe van BD-Grondbeheer, Ellen Winkel en Marteniek Bierman van de BD-vereniging, Dolf van Baarlen van Moestuin De Haar in Utrecht, Natasja van Dwingelen van De Groenteclub in Bussum en Marieke Bous en Sijmen Brandsma namens Land en Boschzigt. Aan het eind van de middag dankte Kees van Biert iedereen, mede namens de BD-vereniging, voor de geslaagde Jaardag.

"Het rust straks allemaal op jouw schouders Marieke", stelt Kees. Marieke kreeg vervolgens een groot applaus en neemt het graag op zich. Voorlopig werken Sijmen Brandsma en Marieke Bous nog samen. Sijmen: "Plotseling met pensioen gaan is niet geschikt voor mij. Daarom begin ik gewoon met minderen. Donderdag en vrijdag zijn mijn loslaatdagen. In de tuin gaat alles gewoon door. Daar ben ik zeker van. We zijn heel blij in Marieke een opvolgster gevonden te hebben met de juiste kwaliteiten om dit bijzondere bedrijf verder te dragen."

Marieke neemt het applaus in ontvangst. 

Voor meer informatie: www.landenboschzigt.nl  

Door: Wieneke Wolthuis

Publicatiedatum: