Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
343 monsters getest op MRL's en specifieke verontreinigende stoffen

Bio-producten scoren goed in Ecomonitoring Baden-Württemberg

In 2020 zijn in totaal 343 monsters van biologisch geteelde plantaardige levensmiddelen getest op residuen van gewasbeschermingsmiddelen en specifieke verontreinigende stoffen.

Net als in de voorgaande jaren scoorden biologische groenten en biologisch fruit ook in 2020 beter dan conventioneel geteelde producten, zowel wat betreft de frequentie van het aantal gevonden gevallen van resten van gewasbeschermingsmiddelen, alsook wat betreft het gehalte aan resten van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Bij 68% van de monsters uit biologische teelt waren er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen aantoonbaar. Waar residuen werden aangetroffen, lagen de gehalten overwegend in het sporenbereik (< 0,01 mg/kg) en dus ruim onder de concentraties die gewoonlijk in het geoogste gewas kunnen worden opgespoord.

Het gemiddelde gehalte aan resten van gewasbeschermingsmiddelen van alle onderzochte groenten- en fruitmonsters uit biologische teelt lag bij elk op 0,004 mg/kg. Daarbij zijn dan wel alle als biologisch gemarkeerde monsters inbegrepen, ook degenen met een misleidende bio-kenmerking. Het gehalte lag op 0,002 c.q. 0,003 mg/kg wanneer monsters werden uitgesloten waarbij het vermoeden bestond dat het om niet bio-conform geproduceerde producten ging.

Conventioneel fruit bevatte daarentegen gemiddeld 0,44 mg/kg aan resten van gewasbeschermingsmiddelen (zonder oppervlaktebehandelingsmiddelen, fosforigzuren en bromiden), en conventionele groenten bevatten gemiddeld 0,29 mg/kg aan resten van gewasbeschermingsmiddelen (zonder fosforigzuren en bromiden). Deze hogere gehaltes zijn toe te schrijven aan de inzet van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen die in de conventionele teelt zijn toegestaan. Want na de toepassing van deze middelen zijn resten hiervan in de behandelde gewassen vaak onvermijdelijk. Een uitvoerig regelgevingskader zorgt er daarom voor dat deze resten geen risico voor consumenten vormen, in zoverre de geldige maximaal toegestane waarden niet overschreden worden.

In z'n totaliteit is het overschrijdingspercentage in de afgelopen jaren bij alle verse bio-producten op een laag niveau gestabiliseerd en dit percentage is in de loop van negentien jaar ecomonitoring duidelijk gedaald. In 2020 werd bij twee van de zesenzestig onderzochte monsters van bio-fruit (3,0%; bananen uit Ecuador en de Dominicaanse Republiek) en bij drie van de honderddrieënnegentig monsters van bio-groenten (2,2%; knoflook uit Spanje, koriander en peterseliebladeren uit Duitsland) de bio-kenmerking als misleidend beoordeeld vanwege verhoogde percentages aan resten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee ligt het overschrijdingspercentage voor verse bio-producten in z'n totaliteit op 2,4% in 2020.

In z'n totaliteit lagen de overschrijdingspercentages bij verse producten in de afgelopen jaren (2011 tot 2019) steeds duidelijk lager dan 5%, terwijl deze cijfers in de jaren voor 2010 met deels tot wel 8,5% nog duidelijk hoger lagen. In 2020 waren daarmee, net als reeds in de voorgaande jaren, geen toename van het aantal afgekeurde monsters bij verse bio-producten of andere opvallendheden bij afzonderlijke gewassen vast te stellen.

Bij verwerkte producten lag het overschrijdingspercentage (misleidende bio-kenmerking) in 2020 met 2,4% op hetzelfde niveau als bij de verse bio-producten (2,4%), en daarmee zo laag als zelden in de afgelopen jaren het geval was en vrijwel op hetzelfde niveau van het voorgaande jaar (2019: 2,6%). Dit percentage lag bij verwerkte producten in de afgelopen jaren constant tussen 2,2% en 7%. Hierbij moet men er echter rekening mee houden dat bij verwerkte bio-producten jaarlijks verschillende prioriteiten gesteld werden, er doelgerichte projecten voor de korte termijn door werden gevoerd en deze productgroep pas in de afgelopen jaren steeds sterker in de focus kwam te staan. Het overschrijdingspercentage is hierdoor slechts beperkt vergelijkbaar met het resultaat van eerdere jaren en ook met de resultaten tijdens het verloop van de ecomonitoring.

Voor meer informatie: 
Ministerium für Ernährung, Ländlichen Raum und Verbraucherschutz (MLR)
oekomonitoring.ua-bw.de 

Publicatiedatum: