Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het European Organic Congress 2021 in acht zinnen samengevat

Van 16 tot en met 18 juni vond het European Organic Congress 2021 plaats, dat online te volgen was. IFOAM Organics Europe deelt de acht belangrijkste bevindingen. Wie er niet bij kon zijn, kan de sessies terugkijken.

Deelnemers en sprekers vanuit de Europese Commissie, het Europees Parlement en het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zijn het erover eens dat biologische landbouw een deel van de oplossing is om de doelstellingen van de Europese Green Deal en de doelstellingen van de EU-strategieën Farm to Fork en Biodiversiteit te bereiken.

Om de EU-doelstelling van 25% biologische grond te halen die is vastgesteld in de strategieën 'van boer tot bord' en 'biodiversiteit', moeten de medewetgevers van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ervoor zorgen dat in de strategische plannen van het GLB wordt verwezen naar de noodzaak om de biologische landbouw te ontwikkelen en adequaat te ondersteunen.

Het nieuwe Europese biologische actieplan is een grote stap om de biologische productie en consumptie in de hele EU te bevorderen. Om het plan te doen slagen, moet elke lidstaat een nationaal plan ontwikkelen op basis van een alomvattende analyse van de biologische sector, stimulansen, duidelijke termijnen en een nationaal streefcijfer voor biologische grond.

Biodistricten kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van plattelandsgebieden en het bereiken van de doelstelling van 25% biologische grond tegen 2030.

Er is een systemische aanpak nodig om de klimaat- en biodiversiteitscrises aan te pakken. Biologische landbouw is een deel van de oplossing voor de overgang naar een Europees voedsel- en landbouwsysteem dat veerkrachtig is en de gevolgen voor het milieu verzacht.

De nieuwe EU-biologische verordening is van toepassing met ingang van 1 januari 2022 en brengt grote veranderingen mee voor biologische marktdeelnemers. Voor een succesvolle uitvoering is een evenwicht tussen harmonisatie op EU-niveau en aanpassing op regionaal niveau van cruciaal belang, zonder af te wijken van de biologische beginselen.

Veel landbouwers, voedselverwerkers en detailhandelaren maken Europa nu al meer biologisch door initiatieven die de biologische productie in de hele waardeketen - van boer tot bord - bevorderen. 

Meer dan 660 deelnemers uit heel Europa en de hele wereld woonden dit hybride congres bij. De drie meest genoemde trefwoorden van ons publiek waren samenwerking, inspiratie en ambitie.

Wie het congres gemist heeft, kan de sessies hier terugkijken.

Voor meer informatie:
IFOAM Organics Europa 
congress@organicseurope.bio
www.europeanorganiccongress.bio

Publicatiedatum: