"Opbrengst in strokenteelt hoger dan in monocultuur"

Korte keten rond bio-koolzaadolie

Tholen - De Vrienden van Velhorst brachten een aantal maanden geleden biologische koolzaadolie op de markt. "Hiermee hadden we een primeur: het gaat om de eerste Nederlandse biologische koolzaadolie voor humane consumptie", vertelt Winny van Buuren. Het koolzaad werd in stroken geteeld in Lochem op de akkers van Landgoed Velhorst (2 hectare). "Dit leverde prachtige plaatjes op. Het is echt een mooi gezicht om de stroken te zien."

Foto's: André Bourgonje, gemaakt op de Zenderense Es

Winny geeft aan heel tevreden te zijn over de strokenteelt. "Deze manier van telen trekt meer insecten aan en het zorgt voor een natuurlijke plaagbestrijding. Je ziet daardoor dat als er iets gebeurt in een bepaalde strook, het niet overslaat op andere stroken. De opbrengst is ook hoger dan in monocultuur." Volgens Winny geeft de strokenteelt niet veel extra werk. "Dat valt reuze mee. De breedte van de strook hebben we aan onze mechanisatie aangepast. Natuurlijk moet er ook nog wel wat handmatig gedaan worden, maar dat is niet meer dan bij een andere teeltmethode het geval zou zijn."

Op de Zenderense Es in Borne telen ze ook koolzaad op stroken, maar dit stuk grond is momenteel nog in omschakeling. Het biologische koolzaad waarmee de olie gemaakt is, is dus afkomstig van de akker in Lochem. Wanneer de omschakeling voltooid is willen ze ook van het in Borne geteelde koolzaad bio-koolzaadolie gaan maken (de koolzaadolie die dit jaar gemaakt zal worden is natuurinclusief - er is geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen). In Borne wisselden ze het koolzaad af met Sint Jansrogge.

Korte keten - regionale afzet
Qua afzet ligt te focus op de eigen regio. Winny: "We zijn nog altijd erg trots op het feit dat we de eerste waren met bio-koolzaadolie van Nederlandse bodem. Het gaat goed met de verkoop, waarbij we de voorkeur geven aan lokale afzet. We willen de keten kort houden en sturen op de kwaliteit van onze producten. De biologische koolzaadolie is verkrijgbaar via de webwinkel van de Vrienden van Velhorst. Ook verkopen enkele collega boeren in de omgeving het, evenals wat supermarkten. De koolzaadolie is voorzien van het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct. Omdat de olie aardig aan de prijs is, nemen we de mensen graag mee in het hele verhaal. Je kunt immers ook een goedkope wijn kopen, maar ook daarbij loont het vaak om een paar euro meer uit te geven."

De koolzaadolie is verkrijgbaar in flessen van 500 ml en in een geschenkverpakking bestaande uit 3 flessen van 250 ml, culinair, bak en braad en tafelolie. Bak en braad is geschikt voor verhitten, culinair voor salades en sauzen en tafelolie om te dippen met brood.

Voor meer informatie:
Winny van Buuren
Landgoed Velhorst
Velhorst 6
7241 TB Lochem
06 30475578
info@landgoedvelhorst.nl 
www.landgoedvelhorst.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven