Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

22 juni West-Vlaams waterwebinar

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht.

Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. Op 22 juni licht het onderzoekscentrum de bevindingen en strategieën toe tijdens een webinar voor land- en tuinbouwers.

Droge zomers
Waterbeschikbaarheid en een doordachte inzet van het beschikbare water worden steeds belangrijker voor land- en tuinbouwers. In tijden van droogte en waterschaarste is gewassen beregenen met oppervlaktewater niet meer vanzelfsprekend. De recente droge zomers bevestigden dan ook dat we het potentieel van alternatieve waterbronnen nu en in de toekomst optimaal moeten benutten.

Op 22 juni nodigt Inagro alle West-Vlaamse landbouwers uit om deel te nemen aan de webinar “Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken”.

Verschillende onderzoekers bundelen de krachten om een rijk programma aan te bieden. Dominique Huits, onderzoeksleider bodem, water en bemesting, schetst de huidige droogtetoestand en legt uit hoe de provinciale droogtecommissie werkt.

Watermakelaar Dries Mergaert inspireert landbouwers om hun watervoorraad te vergroten. Hij spitst zich in zijn spreektijd toe op twee grote pijlers: de private watervoorraad en gemeenschappelijke, alternatieve waterbronnen. Tim De Cuypere, onderzoeker precisielandbouw, toont hoe de webapp Waterradar landbouwers ook helpt zoeken naar alternatieve waterbronnen. WaterRadar verbindt watervraag en -aanbod voor landbouw en bevordert zo duurzaam en circulair watergebruik.

Onderzoeksresultaten
Verschillende onderzoekers van Inagro tonen ook welke vooruitgang ze boekten via proeven rond doordacht gebruik van water. Zo licht Tim De Cuypere de resultaten toe van onderzoek naar de kwaliteit van gezuiverd afvalwater als irrigatiewater. Joran Barbry, onderzoeksleider biologische landbouw, gaat dan weer dieper in op de resultaten van proeven met druppelirrigatie in bloemkool en venkel. Hij geeft ook mee hoe landbouwers het natuurlijk aanwezige bodemvocht kunnen vasthouden. Tot slot stelt Simon Craeye, onderzoeker glasgroenten, de MIRLET-app voor. Die helpt telers om hun irrigatiestrategie te optimaliseren.

Inschrijven kan hier.

Bron: Inagro

 

Publicatiedatum: