Raymond van Ojen, Xenia Europa

"Xenia-peer wordt binnen 10 jaar drie keer zo groot"

Tholen – Met de verkoop van de laatste Xenia-peren begin mei is het verkoopseizoen van het clubras Xenia ten einde.  Afgelopen seizoen was de totale oogstopbrengst van de Nederlandse Xenia-peer 9.600 ton, waarvan 600 ton biologisch geteeld. Raymond van Ojen van Xenia Europa: "De kwaliteit en maatsortering van de peren was over het algemeen goed, ook aan het einde van het verkoopseizoen."

De aftrap van het seizoen vond plaats in oktober, de laatste peren zijn volgens planning begin mei uitgeleverd. Het uiteindelijke doel van de telersvereniging is om de Xenia-peer te leveren tot en met juli, echter door de goede vraag vanuit de markt komen ze nog niet verder dan mei.

De Xenia-peer is vanaf de start gepositioneerd na de Doyenne du Comice-peer. "De laatste drie jaar zijn we steeds meer bezig het verkoopseizoen naar voren te halen, met succes: de laatste twee seizoenen zit de grootste opschaling in de maanden oktober tot en met december", zegt Raymond.

Verwachting komend seizoen
Het koude voorjaar zorgde ook bij Xenia voor een lange bloei in de boomgaarden, waardoor naar verwachting de oogst van de Xenia ook 10-14 dagen later zal plaatsvinden dan vorig jaar. "We verwachten de laatste week van september te starten met de oogst van de Xenia-peren", zegt Raymond. "Voordat we met de verkoop beginnen is het dan midden oktober, omdat de peer eerst nog even koud moet staan voor een betere smaakbelevering. De eerste oogstraming komt uit op 10.500 ton, de angst was dat het koude weer voor een lagere opbrengst zou zorgen, maar op dit moment ziet het er goed uit in de boomgaarden."

Binnen 5 jaar naar 20.000 ton
De afzet van de Xenia-peren is vooral geconcentreerd in de Duitstalige gebieden, Scandinavië en Nederland, maar mettertijd wil Xenia Europa de afzet uitbreiden naar Zuid-Europa. "Op die markten zijn we nog redelijk onbekend, zeker in Italië en Spanje zit nog veel potentieel. De verwachting is dat we binnen vijf à zes jaar zijn gegroeid naar 20.000 ton, daarom willen we de huidige afzet richting Zuid- Europa meer intensiveren", zegt Raymond. Wel heeft Xenia Europa dit seizoen voor het eerst geëxporteerd naar landen in Afrika en Azië. "Er komt steeds meer vraag van landen buiten Europa. Het meest onderscheidende punt van de Xenia-peer is de houdbaarheid en uitstalleven, wat kansen biedt voor export naar verre bestemmingen, want transport van 5 of 6 weken is voor de Xenia-peer geen probleem." 

75 leden
Xenia Europa werkt samen met 75 telers in Nederland en België. "Op dit moment staat er in Nederland en België zo’n 300 hectare, in de toekomst willen we dit uitbreiden naar 500 hectare. Bij een normale oogst komt dit neer op 35.000 ton."  

Zodoende is er dus geen plantenstop, maar een regulering. "We gaan gereguleerd door met het produceren van bomen. Uitbreiding van het areaal vindt op dit moment enkel plaats onder de bestaande TVX -leden; mocht hier geen interesse zijn, dan wordt er gekeken om nieuwe leden toe te laten binnen de club, maar dat is voorlopig nog niet het geval. De Xenia-bomen zijn voor de aankomende tijd al uitverkocht", besluit Raymond.

Voor meer informatie:
Raymond van Ojen
Xenia Europa bv
Kantsingel 16
5349 AJ Oss (NL)
+31 (0)6 23 177 152
raymond@xenia-eu.eu  
www.xeniapeer.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven