Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitzending Food for Thought

Waarom is er (nog) een Nederlands aspergeseizoen?

We kijken er elk jaar naar uit: de komst van het witte goud, de Nederlandse asperge. Slechts twee maanden per jaar – van half april tot 24 juni – mogen we ervan genieten. Asperges buiten het seizoen is immers vloeken in de kerk. Maar waarom eigenlijk? Het programma Food for Thought onderzoekt deze oer-Hollandse voedseltraditie in een tijd waarin bijna ieder seizoensproduct het hele jaar in de supermarkt ligt. Onder meer Eelke Westra van Wageningen UR en Jolanda Duineveld van Bejo Zaden delen hun visie.



De koningin onder de groenten verschijnt maar voor een korte tijd in de schappen, terwijl de eerste asperges al begin januari uit de kas komen. In de aanloop naar de zomer genieten we, zolang de portemonnee het toelaat, zo veel mogelijk van deze bleke stengels. Maar waarom vieren we eigenlijk wel het aspergeseizoen en niet het witlofseizoen, of die van iedere andere Nederlandse groenten? Ook bespreekt het programma de voor- en nadelen van eten volgens het seizoen: In hoeverre kan een seizoensgebonden dieet bijdragen aan een duurzamer Nederland?

Bron: Food for Thought

Publicatiedatum: