Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Curator failliet Hartman probeert emissieboete af te wenden

De curator in het faillissement van kasgroententeler A.C. Hartman is nog steeds bezig met het innen van debiteuren. Tegelijkertijd wil zij voorkomen dat de boedel met bestuurlijke boetes wordt geconfronteerd. Hierbij gaat het om emissierechten, waarover een zaak dient tegen de Nationale Emissieautoriteit (NEa), zo blijkt uit een nieuw faillissementsverslag.

Er resten nog drie debiteuren in het faillissement waarbij betaling moeilijk gaat, schrijft de curator. In overleg met de pandhouder (de Rabobank) is besloten de incassowerkzaamheden voor een van deze debiteuren te staken wegens gebrek aan verhaalsmogelijkheden. Met een andere debiteur is in overleg met de pandhouder een regeling getroffen. Met de inning van de laatste openstaande debiteur verwacht de curator in de komende periode verder te gaan. 

In totaal staat er ruim 17 miljoen euro aan claims open in het faillissement.

CO2-emissierechten
Om extra financiƫle lasten in de vorm van bestuurlijke boetes te voorkomen is de curator een zaak gestart tegen de NEa. De emissieautoriteit legde de curator de verplichting op om vanuit de
boedel 4.162 emissierechten in te leveren op straffe van een bestuurlijke van 416 duizend euro.

Van 1 januari 2019 tot 12 februari 2019 nam Hartman deel aan het Europese systeem van emissiehandel (ETS) en zijn er broeikasgassen uitgestoten. De Hoge Raad moet zich nog buigen over de bezwaren tegen het CO2-vaststellingsbesluit. Op zijn vroegst op 30 april 2022 moet de curator nu de emissierechten inleveren. 

Lees hier het hele faillissementsverslag