Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische zeugenhouders gevraagd

Tholen - Een stijgende vraag en een afnemend aanbod. Het zijn de twee belangrijkste redenen waarom er dringend behoefte is aan biologisch varkensvlees. "De consumptie is in het laatste jaar gestegen, ook vanuit Duitsland en BelgiĆ« groeit de vraag. Daarnaast speelt mee dat een aantal biologische bedrijven is afgevallen door de subsidieregeling voor sanering van varkenshouderijen. Dat geeft ruimte in de markt", vertelt Wim Krajenbrink van AgruniekRijnvallei.

Vergunning
De voederleverancier plaatste een oproepje voor nieuwe biologische zeugenhouders. "We richten ons op de groep varkenshouders die over hun toekomst aan het nadenken zijn. Gangbare varkenshouders die het niet zien zitten om alsmaar groter en intensiever te worden, maar met respect varkens willen blijven houden. Ook gesloten bedrijven zijn welkom. Belangrijk is dat ze nog een geldige vergunning hebben."

Om om te schakelen naar een biologisch bedrijf zal de stal moeten worden verbouwd en moeten de dieren biologisch voer krijgen. Na een omschakelperiode van zes maanden mogen de varkens biologisch geleverd worden. Wim legt uit dat AR de zeugenhouders kan begeleiden bij het omschakelen en kan helpen met de vergunningsaanvraag en het opstellen van een financieel plan. Verder kan AR de varkenshouders in contact brengen met afnemers. "In deze keten kunnen de partijen niet zonder elkaar. We moeten samenwerken."

Genoeg aanbod van voeders
Aan biologische voeders ontbreekt het momenteel niet, maar Wim benadrukt dat omschakelen al snel twee jaar duurt. Een termijn waarin het aanbod van grondstoffen zal meegroeien. "Voorlopig hebben we genoeg aanbod van biologische grondstoffen waar we voer van kunnen maken", besluit hij.

Voor meer informatie:
AgruniekRijnvallei
Wim Krajenbrink
+31 (0)6 53 76 38 36
w.krajenbrink@argroep.nl
www.agruniekrijnvallei.nl