Volgens Rabobank-topman Wiebe Draijer is bedrijfsmodel biologische landbouw nog niet rond

"Je kunt niet van een bank vragen om een investering te doen in een niet-rendabel bedrijf"

Gevraagd naar de bijdrage van Rabobank aan de Europese doelstelling van 25 procent biologische landbouw in 2030, zegt topman Willem Draijer dat het bedrijfsmodel nog niet rond is. Het is nodig dat consumenten bereid zijn de meerprijs te betalen, alvorens de Rabobank in biologische landbouw gaat investeren.

"Het idee dat nu heerst is: biologisch boeren is duurzaam, dus dat moet je financieren. Probleem is dat daar het bedrijfsmodel nog niet rond is. Klanten moeten bereid zijn om voor die producten te betalen. Als dat zo is, kan het groeien. Het gaat nog wel een keer komen, maar op dit moment zijn die voorwaarden nog niet vervult. Dan kun je niet van een bank vragen om een investering te doen in een niet-rendabel bedrijf."

Merkwaardig
Het interview met de Rabobank-topman roept op socialedie media reacties op. Zo noemt Bavo van den Idsert het een 'merkwaardige opmerking' op LinkedIn: "Biologisch is het enige landbouw- en voedingssysteem dat inclusief produceert, dus met zorg voor biodiversiteit, vruchtbare bodems, klimaat, schoonwater, dierenwelzijn en gezondheid. Truepricing dus! Op eigen kracht is biologisch in 30 jaar tijd gegroeid van bijna nul naar 8,5% areaalaandeel in de EU. Vooral Nederland loopt daarin achter omdat hier de voorkeur is gegeven aan exportgerichte agrochemische landbouw die kosten afwentelt op klimaat, natuur, dierenwelzijn en gezondheid. Alleen omdat de kosten worden afgewenteld heeft dat systeem zich goed rond gerekend voor de Rabo. Die tijd is voorbij. Als je de geexternaliseerde kosten opneemt in het businessmodel is de agrochemische landbouw nu al failliet. Toch maar beginnen met afschrijven, zoals Timmermans onlangs geadviseerd heeft aan de Rabo. En investeren in het gezonde biologische bedrijfsmodel, natuurlijk."

Ronald van Marlen zegt het de Rabobank al jaren kwalijk te nemen dat zij hun nek niet uitsteken om biologische landbouw in 2030 naar 25 procent te brengen. "De polderende verbinders gaan he-le-maal niks doen voor biologisch. ze gaan rekken, wachten en vertragen." 

Klik hier om het hele Volkskrant-artikel te lezen (€).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven