Teelt in Spanje vervijfvoudigd in 8 jaar tijd

"De consument kijkt steeds meer uit naar biologische citroenen"

Het Spaanse citroenareaal die volgens de Europese biologische richtlijnen worden geteeld, bedroeg 8.300 hectare in 2020, wat een stijging van 386% inhoudt ten opzichte van 2012 en goed is voor 17% van het totale citroenareaal in Spanje. De opbrengst bedroeg 172.642 ton, goed voor 14% van de totale Spaanse citroenoogst. Zes van de tien citroenen die in Europa worden geconsumeerd komen uit Spanje.

"Binnen afzienbare tijd zal de biologische citroenteelt 25% van het totaal voor zijn rekening nemen", zeggen ze bij de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo). Spaanse telers lopen voorop in de biotuinbouw in de EU en de citroen is het citrus met de meeste biologische hectares in Spanje. Het areaal van biologisch geteelde citroenen vertegenwoordigt 43% van de totale oppervlakte van biocitrus in Spanje, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw over het jaar 2019.

De volledige biologische citrusteelt bevindt zich in de regio’s Andalusië, Murcia en Valencia. Andalusië nam de leiding in 2019 met 59.798 ton op 2.554 hectare. Het werd op de voet gevolgd door de regio Murcia, die 4 van de 10 biologische citroenen van Spaanse oorsprong teelt (54.680 ton op 2.341 hectare). Valencia, waar citroen instaat voor de helft van het bio-areaal van de regio, klokte af op 22.591 ton op 2.151 hectare.

Toename vraag en aanbod bio-citroenen
"De consument kijkt steeds meer uit naar biologische citroen", zeggen ze bij Ailimpo. Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke producten. Zo kijken landen als Duitsland, de belangrijkste Europese consument van biologisch voedsel, naar het Middellandse-Zeebekken om aan die groeiende vraag te voldoen.

Tien jaar geleden was er in Spanje nauwelijks biologische citroenteelt. Sindsdien heeft de groei een impuls gekregen, aangewakkerd door het Europese productiemodel. In 2012 bedroeg het bio-areaal 1.708 hectare, goed voor slechts 4% van de totale oppervlakte. Acht jaar later vindt de teelt plaats op 8.300 hectare, op een totaal van 48.196 hectare citroenteelt in Spanje.

Europese Green Deal
De Europese Unie werkt aan een omvangrijkere productie van biologisch voedsel. De 'Van boer tot bord'-strategie van de Europese Green Deal streeft naar een aandeel van 25% van het bio-areaal tegen 2030. De citroen, een voortrekker op het gebied van teelttechnieken, heeft de meet al in zicht.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia, Spanje
+34 968 21 66 19
www.ailimpo.com
www.thelemonage.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven