Kippen naar buiten: afwachten of anticiperen?

Bij mooier wordend weer verlangen veel legkippen naar de opheffing van de ophokplicht. Uit een rondvraag die Reudink in de biologische en Freiland sector deed, blijkt dat de kippen merken dat het voorjaar is. Menig koppel vertoont meer stress, dat zich kan uiten in verenverlies en pikkerij. Ook is er een verhoogde behoefte aan ruwe celstof, wat zich uit in een hogere opname van luzerne. Daarnaast worden de komende periode koppels opgezet die zelfs vanuit de opfokperiode de uitloop niet gewend zijn. Voor deze dieren is de openstelling een geheel nieuwe ervaring.

Wat kunnen pluimveehouders doen om de overgang van het openzetten van de uitloopluiken zo soepel mogelijk te laten verlopen? Reudink deelt een aantal tips.

Lichtschema
Laat het lichtschema aansluiten op de huidige daglengte. Dit kunt u nu alvast inzetten. Zorg ervoor dat de kippen gestimuleerd worden om ’s avonds weer terug te keren naar de stal. Aanpassingen zijn mogelijk, overleg dit met uw bedrijfsadviseur.

Onderhoud uitloop
U kunt nu al de uitloop maaien om zo overmatig aanwezig plantmateriaal te verwijderen. Zo kunt u krop- en maagverstoppingen voorkomen welke door lange plantstengels worden veroorzaakt. Controleer ook of de afrastering overal nog intact is en of er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn conform wetgeving.

Voeding

Wij adviseren u om minimaal 2, indien mogelijk 3, voerbeurten in te plannen voordat de kippen naar buiten gaan. Dit om overconsumptie van ‘groen’ materiaal te voorkomen. Daarnaast zorgt voldoende aanbod van ruwe celstof in de stal ervoor dat de dieren wennen aan een verhoogde opname van vezels. Indien de mogelijkheid bestaat, is het wenselijk om de kippen 0,5% extra calcium in de voeding te geven de eerste dagen dat ze naar buiten gaan. Handmatig verstrekken is een goed alternatief. Zo draagt u bij aan een goede schaalkwaliteit en calciumvoorziening.Drinkwater

Geef uw hennen een vitamine boost via het water zodra de afkondiging van de opheffing ophokplicht komt, voor extra weerstand.

Uitloopluiken
Bij koppels die geen uitloop gewend zijn of bij schrikachtige dieren is wat extra toezicht gewenst. Bij de eerste paar keren dat de uitloop schuiven zich openen, kunnen zich schrikreacties van de koppel voordoen, met mogelijk nadelige effecten.

Wormbesmetting en mest
Streef ernaar dat de kippen met een lage wormbesmetting de uitloop gaan benutten, om besmetting van de uitloop te vertragen. Controleer van tevoren de mest op EPG en onderneem waar nodig actie. Zodra de kippen gewend zijn aan de toegang tot de uitloop doet zich de gelegenheid voor om wat extra mest uit de stal te verwijderen. Hierdoor wordt het risico op herbesmetting verlaagd.

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu   
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven