Oproep aan het kabinet op Wereld Plantendag: maak plantaardig het nieuwe normaal

"'Vlees op het menu' mag niet langer vanzelfsprekend zijn"

“Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. “Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden”, aldus een brede coalitie van wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die gisteren, op Wereld Plantendag, een oproep deden aan de kabinetsformateur. Tal van rapporten en wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat een meer plantaardig eetpatroon de kans op chronische aandoeningen vermindert. Vermindering van dierlijke eiwitinname draagt bovendien bij aan een gezonde leefstijl.

De oproep aan het kabinet is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel en wordt breed ondersteund door o.a.  Erik Does namens Udea / Ekoplaza, Volkert Engelsman van Eosta BV
en mede-oprichter van Caring Farmers Ruud Zanders. Het is volgens de organisaties hoog tijd dat een nieuw kabinet opvolging geeft aan al deze adviezen en een start maakt met de inrichting van een gezonde en duurzame voedselomgeving met plantaardig als nieuwe normaal. 

Niet langer vanzelfsprekend
Volgens de organisaties is nu het uitgelezen moment om in te zetten op een duurzame voedselomgeving. “Als we Nederland van het slot willen halen, moet de overheid stappen ondernemen om de consumptie van een meer plantaardig dieet te bevorderen, vooral via voedselaanbieders. Het moet niet langer vanzelfsprekend zijn dat er bij supermarkten, horeca en catering hoofdzakelijk vlees of andere dierlijke producten op het menu staan”, aldus Natascha Kooiman, kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en initiatiefneemster van de oproep.
 
Winst voor mens, milieu en maatschappij
Het resultaat van sturen op meer plantaardig en minder dierlijk in ons eetpatroon betekent winst voor mens, milieu, maatschappij en economie. Meer plantaardig eten heeft positieve gezondheidseffecten. “Onze totale eiwitconsumptie komt op dit moment 70% hoger uit dan aanbevolen in de Schijf van Vijf. Dit terwijl slechts iets meer dan 10% van de Nederlanders aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid groenten en fruit komt. Consumenten hebben nauwelijks de mogelijkheid om zelf afspraken te maken met aanbieders over het voedsel dat in de winkel ligt supermarkten, cateraars en horeca kunnen helpen de gezonde en duurzame keuze tevens de gemakkelijke, goedkope keuze te maken”, aldus Emely de Vet, hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research. 
 
Meerdere onderzoeken tonen bovendien aan dat de CO2-reductie door de beoogde verandering in eiwitconsumptie aanzienlijk is. “Als iedereen één keer per week een dierlijke maaltijd zou vervangen door een plantaardig alternatief, staat dat gelijk aan de besparing van 760.000 liter water per jaar en de CO2-uitstoot van een autorit van 5.000 kilometer. De technieken om gezonde en duurzame alternatieven te creëren zijn er al. De overheid kan een boost geven aan de vraag. Supermarkten, horeca, cateringbedrijven en dus ook consumenten kunnen gestimuleerd worden, door het aandeel van plantaardige producten in promotie en aanbod te vergroten.”, aldus oud-Unilever topman, Kees Kruythoff en oprichter van LIVEKINDLY Collective, die ernaar streeft om plantaardig consumeren de nieuwe norm te maken.
 
De organisaties stellen dat Nederland bovendien haar internationaal vooraanstaande positie als kennis- en voedselland kan versterken en uitbreiden door actief beleid op de eiwittransitie. "Nederland is een magneet voor producerende bedrijven en investeerders in het plantaardige eiwitdomein, nu al resulterend in honderden nieuwe banen en honderden miljoenen aan omzet. Inzetten op meer productie van plantaardige eiwitten biedt bovendien behoud van werkgelegenheid voor de boeren en creëert nieuwe verdienmogelijkheden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven