Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede vraag naar biologische industriegroenten doet teeltareaal toenemen

Tholen - Het zaaiseizoen van de biologische groenten voor de industrie ging dit jaar wat later van start door koud en nat weer begin mei. Wat er eind april gezaaid is, komt wat trager op gang. Ook dit seizoen wordt er weer meer uitgezaaid dan vorig jaar. “De vraag naar biologische industriegroenten is goed. Voor de koolproducten is die groei iets matiger, maar de doperwten, de bonen, spinazie en suikermais nemen qua teeltareaal allemaal toe,” vertelt Jan Groen van Green Organics aan de start van het seizoen.

Marit van den Brand (Agronomist), Perry Leemans (Purchase & Sales Manager) and Wilco Remijn (Agronomist)

Spinazie
Telers van spinazie en sperziebonen hopen op een betere oogst dan vorig jaar. In de laatste weken van augustus en het begin van september 2020 viel binnen 48 uur soms 200 milliliter water. Deze hevige regenbuien zorgden er vorig najaar voor dat de oogst van spinazie en ook sperziebonen zwaar onder de maat bleef. Ondanks dat de voorjaarsspinazie het redelijk goed deed, was er onder de streep veel oogstverlies, doordat de oogst in het najaar mislukte. Wat voor de gangbare teelt overigens niet anders was. “Seizoen 2020 kenmerkte zich door een extreem droog en warm voorjaar en een natte periode vlak voor de oogst, waardoor sommige producten verzopen voordat ze van het land werden gehaald. Met de latere producten kwam het redelijk goed. De wortels zijn er redelijk doorheen gekomen en ook de kool kon prima tot hun einde gebracht worden.”

Dit soort klimatologische uitdagingen worden volgens Jan steeds groter. “Het gaat in de industriegroenten om grote volumes en grote belangen. Door de jaren heen leren telers in alle productgroepen de risico’s kennen. Dat neemt niet weg dat biologische teeltbedrijven over het algemeen beter bestand zijn tegen de droogte. Het telen in harmonie met de natuur en de ruime vruchtwisseling zorgen voor een betere bodemstructuur. Dat merk je in de opnamebereidheid en het afvoeren van water op het juiste moment. Binnen de biologische sector is telen in de bodem en bodemgezondheid uitgangspunt nummer een.”

Biosector in crisistijd
Qua afzet was afgelopen seizoen de coronacrisis het grote thema. “We hadden in 2019 goede oogsten, maar door het hamstergedrag begin maart 2020 waren de schappen rap leeg. De industriële verwerkers hadden hun jaarprogramma toen al gemaakt en konden niet meer afnemen en leveren dan er in de contracten was vastgelegd.”

Volgens Jan zet de groei in de afzet van biologische producten zich in 2021 door. “De biologische markt gedijt nu eenmaal altijd goed bij crisissituaties. Of het nu gaat om een pandemie of een voedselschandaal, consumenten gaan extra bewuster boodschappen doen. Je kunt het terugzien in de cijfers. Terwijl de reguliere markt met 6 of 7 procent is gegroeid, was die groei voor biologische winkels in de dubbele cijfers. Maanden achtereen hebben ze daar ‘Kerstweken’ gedraaid. Dat wordt ook mede ingegeven door alle actuele discussies die in de landbouw en voeding spelen.”

Perspectief
De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld dat in 2030 25 procent van de landbouw biologisch moet zijn. Dat geeft perspectief om de biologische sector ook in Nederland verder te laten groeien. “De grootste kunst is om de meerwaarde van biologisch bij de consument verder onder de aandacht te brengen. Meer dan de gangbare landbouw is de biologische sector marktgericht.” Niet voor niets zijn punt één tot en met vier in het tienpuntenplan dat Bionext op 23 september 2020 aan Minister Schouten presenteerde naar aanleiding van de Europese doelstelling, gericht op het ontwikkelen van de vraag.

Publieksvoorlichting staat bovenaan, gevolgd door afschaffing van btw op biologische producten, implementatie van ‘true cost accounting’ en het gebruik van biologische ingrediënten in publieke keukens. Maatregelen die volgens de brancheorganisatie nodig zijn om de biologische sector een boost te geven. En waarbij steun van de overheid hard nodig is. “Landen om ons heen zijn relatief succesvoller in de biologische landbouw dan wij. Nederland is conservatiever. Met het idee: we doen het toch al goed? Ons land loopt vooral qua afzet achter, maar ook het omschakelpotentieel lijkt (nog) niet erg hoog. De gronden zijn daarentegen ook relatief duur. Gelukkig zien we binnen het beleid van alle provincies ook steeds meer reuring om de biologische landbouw verder te ontwikkelen.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.  

Voor meer informatie:

Jan Groen
Green Organics
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
0321 385340
jan@greenorganics.nl
www.greenorganics.nl