Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse biologische gewassen doen het goed

De Italiaanse telersvereniging APOC beschikt al sinds enkele jaren over een biologische certificering. “In 2020 hadden we een omzet van ongeveer €5 mln in de biologische sector. Dit heeft voornamelijk betrekking op bladgroenten zoals sla, maar ook op zaadhoudende groenten, fruit, met kastanjes als noviteit, citrus en tomaten voor verwerkende industrie”, zegt Rita Miano van APOC.

Biologische rucola in een verpakking van een lid van APOC (Foto verstrekt door Rita Miano)

“Onze leden zijn hoofdzakelijk gevestigd in Campanië, Apulië en Sicilië. Naast de verwerkende sector in Italië zijn de afzetmarkten vooral buitenlands: Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit laatste land heeft zijn eigen biologische norm, Bio Suisse, volgens de Europese Verordening 834/2007.”

De weg die APOC is ingeslagen kan als deugdzaam worden omschreven, aangezien zij altijd heeft geloofd en geïnvesteerd in activiteiten met een zeer beperkt milieueffect. “Biologisch staat bij APOC voor een teeltmethode die het mogelijk maakt om te telen zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Op deze manier wordt de biodiversiteit bevorderd en het milieu gerespecteerd. De benadering van biologisch is eigenlijk een levensfilosofie. De telersorganisatie staat volledig achter dit soort trajecten en voor 2021 verwachten we een verdubbeling van het aantal leden, arealen en omzet.”

Biologische baby spinazie in een verpakking van een lid van APOC (Foto verstrekt door Rita Miano)

“Om een gewas als biologisch te mogen verkopen, moet de hele toeleveringsketen gecertificeerd zijn. Wij hebben ook gemerkt dat de reikwijdte voor biologische gewassen steeds groter wordt. Dit blijkt uit het feit dat we voor 2021 al een groot aantal nieuwe biologische leden hebben.” 

APOC heeft een eigen biologisch logo ingesteld dat wordt gebruikt door de leden. “Naast de certificering zelf heeft de telersorganisatie ook een specifiek logo in het leven geroepen voor de erkenning van de biologische teelten van haar leden.”

“De door de EU toegekende financiële middelen zijn steeds meer gericht op een beleid dat het milieu zo min mogelijk schade berokkent en op een zo duurzaam mogelijke land- en tuinbouw”, besluit Miano.

Voor meer informatie:
Rita Miano
APOC 
Via R. Wagner K1 (P.co Arbostella)
84131 Salerno - Italië
+39 (0)89 331758
www.apocsalerno.it

Publicatiedatum: