Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe biologische opleidingen de telers in Benin een nieuw perspectief bieden

Annick Chaffa is een senior adviseur voor cashewtelers en Adje Bienvenu is een producent van biologische meststoffen uit Benin. Zij namen deel aan de Training of Teams of Trainers (ToToT) die werd uitgevoerd als onderdeel van het Kenniscentrum voor Biologische Landbouw in Afrika (KCOA) in samenwerking met de Organisation Béninoise pour la Promotion de l'Agriculture Biologique (OBEPAB). De ToToT is gericht op processen van capaciteitsontwikkeling voor ecologische biologische landbouw in Afrika op continentaal en nationaal niveau.

Foto: Anton Shuvalov via Unsplash

Een paar weken geleden had je je eerste ToToT. Hoe was de ervaring?
Annick: Ik heb deelgenomen aan een eerdere training over bio-cashewteelt. De ToToT-training heeft me echter de toolkit gegeven die ik nodig heb om informatie over het belang van biologisch met anderen te delen. Het is altijd interessant dat we wel weten wat de voordelen zijn voor bio-telers, maar niet weten hoe we die informatie op de juiste manier met anderen kunnen delen. Ik ben blij dat ik deze training heb gehad, het was een ontbrekend onderdeel dat ik nu kan integreren.

Adje: Ik heb al verschillende trainingen gevolgd en ik was onder de indruk van de diversiteit van de inhoud, die niet te specifiek was. In andere trainingen leerde ik hoe je compost of organische meststoffen maakt, terwijl we in deze training leerden hoe je andere mensen kunt trainen. Het is een belangrijke vaardigheid die we nodig hebben, maar niet onderkennen. In staat zijn om anderen te trainen doet me nadenken over de verschillende manieren om mijn kennis te delen, vooral met telers waarmee ik werk.

Met zo'n besef, welke impact denk je dat de cursus op je heeft gehad?
Annick: Ik werk met cashewtelers die biologisch telen en geen conventionele inputs gebruiken. Soms denk je dat je alleen staat en dat je inspanningen verloren gaan in de wind. De ontmoeting met andere bio-telers en ondersteuners tijdens de training bevestigde dat ik op de goede weg ben en hernieuwde mijn geloof in het samenwerken met de natuur. Door met hen in contact te komen, leerde ik nog meer over het belang van certificering via het Participatory Guarantee System (PGS).

Adje: Oh ja! PGS is een prachtige vorm van certificering die past bij onze realiteit en geweldige resultaten oplevert. Ik herinner me nog de twee trainingen die ik over dit onderwerp heb gehad. Ik kan alle bio-telers en consumenten alleen maar aanmoedigen om meer te weten te komen over PGS. Maar ik dwaal af! Wij zijn gepassioneerd door biologisch. Het is echter niet gemakkelijk om een conventionele tuinbouwer te overtuigen om over te schakelen op bio-teelt of zelfs maar een paar biologische praktijken toe te passen. Met de training hebben we geleerd hoe we onze passie voor bio-tuinbouw met iedereen kunnen delen. Of het nu politici, commerciële telers of zelfs consumenten zijn. Ik ben meer dan geïnspireerd om mijn biologische kennis ook buiten mijn gemeenschap en in andere staten van Benin te delen.

Jullie zijn allebei gemotiveerd en vastberaden. Hoe denk je dat je wat je geleerd hebt gaat toepassen in je gemeenschap?
Adje: Ik ben een ondernemer in de productie van organische meststoffen. Voordat ik begon was het moeilijk voor mij om telers op te leiden over de voordelen van organische mest en hoe ze die moesten gebruiken. Op die manier bleef mijn klantenbestand klein en bestond ze uit bio-telers die de voordelen al kenden. Dankzij de training heb ik nu echter de kennis en vaardigheden om dezelfde informatie ook aan conventionele telers over te brengen. De ochtend voor onze ontmoeting was ik zelfs op een bedrijf met conventionele telers en beantwoordde ik hun vragen over biologische meststoffen. De training heeft me de motivatie en moed gegeven om te doen wat we eerder niet deden.

Annick: Ik heb gewerkt met telers die geen gewasbeschermings-middelen gebruiken. Ik ben bedrijfsadviseur voor 30.000 cashewtelers. Ik zal hen blijven aanmoedigen om dat te blijven doen, maar ook delen over hoe we onze productprijs kunnen verbeteren door PGS-certificering te krijgen. Om dit te doen, zal ik een pionierteler selecteren die een goede reputatie heeft en een goede relatie met de klanten in zijn stad en ik zal met hem de cursus doen.

Waarom is biologisch belangrijk voor jou?
Annick: Wanneer tuinbouwers conventionele gewasbescherming of groeihormonen gebruiken om de teelt te verhogen, is er grote schade voor de biodiversiteit in haar geheel. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de bodem, de dieren en de planten, maar ook voor de mensen die de producten consumeren. Er is bio-teelt nodig om ons te laten zien hoe we in harmonie met de natuur kunnen telen en dat het mogelijk is.

Adje: Het bestuderen van de bodemsamenstelling als onderdeel van mijn PhD-programma heeft mijn ogen geopend voor hoe we de bodem kunnen vernietigen of koesteren. Als telers kunstmest gebruiken, krijgen ze geen goede resultaten omdat de minerale deeltjes dood zijn. Bio-tuinbouw is dus een noodzaak voor ons. Niet een keuze, maar een noodzaak. Zonder biologisch kunnen we geen goede bodem opbouwen en de opbrengst verbeteren. Biologisch is een deel van de oplossing om de bodem en de biodiversiteit in leven te houden. Daarom heb ik besloten bio-meststoffen te gaan maken om het gebruik van middelen die de bodem aantasten te ontmoedigen. 

Bron: organicwithoutboundaries.bio 

Publicatiedatum: