Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Verkocht 135.000 kilo bio-katoen in 2020

Impact Report Yumeko: Fairtrade inkomen voor 645 gezinnen

Sinds 2012 brengt Yumeko ieder jaar een Impact Report uit, waarin ze
laat zien welke positieve impact zij het voorgaande jaar bewerkstelligd heeft. Het Amsterdamse beddengoedmerk wil daarmee laten zien
dat een duurzaam businessmodel bijdraagt aan een eerlijkere verdeling van waarde in de keten en aan een betere en
schonere wereld.

De gerealiseerde impact wordt op vele verschillende manieren gemeten. Er wordt gekeken naar besparing en voorkoming van
gebruik van chemische hulpstoffen en gewasbeschermingsmiddelen (impact op het milieu), naar werkgelegenheid en betere werkomstandigheden (impact op de mens), naar voorkoming van watervervuiling en naar betere zorg voor dieren (impact op dieren).  Bij Yumeko wordt streng gelet op de oorsprong van hun natuurlijke materialen, zo ook de herkomst en bewerking van wol, dons en andere materialen.

Impact op het milieu
De grootste vervuiler in de beddengoedbranche is regulier – niet biologisch - katoen. In totaal verkocht Yumeko in 2020 135.000 kilo biologisch gecertificeerd katoen. Het bedrijf berekent dat zo het gebruik van zo’n 135.000 kilo chemische gewasbeschermingsmiddelen is voorkomen en waardoor zo’n 1,35 miljard liter water onvervuild bleef. Daarnaast verkocht het bedrijf ook diverse andere duurzame en plantaardige materialen: bijna 5.200 kilo duurzaam linnen, 2.700 kilo Tencel, ruim 920 kilo kapok en bijna 5.600 kilo natuurlatex.

Via haar klanten zamelde Yumeko 62 matrassen in voor recycling. Ook ontving zij via haar Dons-recycleservice 140 kussens en dekbedden ter recycling, wat zo’n 172 kilo recyclebaar dons opleverde.

Impact op de mens
Een groot deel van het biologische katoen komt uit India. In 2020 verdienden 645 boerenfamilies hun jaarinkomen door middel
van katoenproductie voor Yumeko. Daarnaast werkten fabrieksmedewerkers 8.862 werkdagen aan de vervaardiging van haar producten en verdienden hiermee een fairtrade loon.

Impact op dieren
Voor haar dekbedden en kussens gebruikte Yumeko onder andere dons; meer dan 3.400 kilo gecertificeerd dons. Het dons is een restproduct en de RDS certificering garandeert dat er niet levend wordt geplukt en er geen sprake is van bijvoorbeeld dwangvoeding. RDS garandeert het welzijn van ganzen en eenden waarvan het dons afkomstig is. Van onder andere schapen en alpaca’s werd bijna 3.100 kilo wol verkregen. Hiervan is 91 procent biologisch gecertificeerd schapenwol.

Het volledige Impact Report is hier te lezen.

Voor meer informatie:

Yumeko
Herengracht 418 sous
1017 BZ Amsterdam
020 7549122
info@yumeko.nl 
www.yumeko.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven