Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe snij- en verwerkingslijn voor biologische pompoenblokjes

Tholen - Waar ze tot nu toe uitsluitend hele biologische pompoenen leverden, gaat De Terp Squashpackers binnenkort aan de slag met biologische pompoenblokjes. Een hal die enkele jaren geleden werd gebouwd met het oog op eventuele uitbreiding, is omgetoverd tot snij- en verpakkingsruimte.

Gemak
Jeroen Robbers vertelt hoe dat idee is ontstaan: “We zien dat de pompoen de laatste jaren een aardige ontwikkeling doormaakt op de markt. Daarnaast breidt de koelversafdeling in supermarkten zich steeds meer uit. Consumenten kiezen voor gemak. Het in blokjes snijden van een pompoen kan voor sommigen best pittig zijn. We denken dat we met gesneden pompoen, met onze kwaliteit en kennis, een toegevoegde waarde kunnen creëren en een slag kunnen maken op de markt.” Door in te spelen op het gemak waar de consument naar vraagt, verwacht Jeroen meer pompoenen te verkopen. De hoop is vooral gevestigd op Duitsland, waar de koelversafdeling nog niet zover ontwikkeld is als in Nederland en waar er dus kansen liggen.

Squash
De Terp werkt al tweeëntwintig jaar met vaste biologische telers in binnen- en buitenland en belevert jaarrond supermarkten in Nederland en daarbuiten. Met de blokjes hoopt het bedrijf een nieuwe markt te bereiken. “Ons verhaal begint bij de teelt, bij de juiste grond, het juiste ras, het juiste klimaat en een professionele oogst en verwerking. We zitten nu op 8.000 ton product en hopen een substantieel deel te kunnen gaan versnijden voor de koelversmarkt.” Jeroen spreekt liever van squash dan van pompoenen, omdat met de laatstgenoemde een veelvoud van soorten mee bedoeld kunnen worden, van eetbaar tot niet eetbaar. “Wij doen uitsluitend in de echte eetbare wintersquash. Soorten met hoge droge stof en brix-gehalten, geschikt voor alle kooktoepassingen. Daar gaan wij ons mee onderscheiden.”

Veertig zakjes per minuut
In een gekoelde hal die voorheen bedoeld was als wasserij werden de snij- en verpakkingslijn geplaatst. De pompoenverwerkingslijn komt van Eillert en Prins Verpakkingstechniek leverde een weger en een verpakkingsmachine. Het geheel heeft de capaciteit om 40 zakjes per minuut te draaien. “We wilden gelijk goed beginnen, dus hebben we met de machines ingezet op een capaciteit waarmee we dagelijks ten minste een paar supermarkten kunnen beleveren,” legt Jeroen uit.

Nieuwe verdeeltafel
De pompoenen komen via een verdeeltafel binnen. Hier worden ze door werknemers gehalveerd en uitgehold. “Daarvoor ontwierp Eillert speciale messen,” vertelt Patrick Jansen van Eillert. “Bij het inrichten van de snijlijn had De Terp veel aandacht voor het arbotechnische aspect, omdat het deels handwerk is. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe verdeeltafel ontworpen, omdat er best veel kracht gezet moet worden om de pompoenen te halveren. Met deze tafel gaat dat makkelijker.” Na het halveren en uithollen worden de pompoenen door een snijmachine in blokjes gesneden, gesorteerd op grootte en gewassen in koud water.

Minder vloeroppervlak
Na het centrifugeren komen de blokjes via manden op de weger. “We hebben ervoor gekozen om een nieuwe weger te bouwen, omdat er een speciale maatvoering nodig was,” vertelt Jan Strijbos van Rovema (Prinsverpakkingstechniek). “Er is een lineaire weger gemaakt die heel geschikt is om vanuit manden manueel te vullen. Het is een smallere variant dan een reguliere weger. Omdat de trilgoot verdeelt naar twee weegkoppen, is de machine de helft zo breed. Daardoor is er minder vloeroppervlak nodig.” Jan vertelt dat dit model in het verleden vaker werd gemaakt, dus dat het vrij eenvoudig was om de machine voor De Terp te maken. De weger lost porties op een vakkenband die naar de verpakkingsmachine leidt. Deze gebruikte Prewa 3050 verpakkingsmachine paste volgens Jan perfect in dit project en werd na revisie in de hal geplaatst. Ook leverde Prins een metaaldetector van Mesutronic, die op de afvoerband achter de verpakkingsmachine werd geplaatst. Tenslotte worden de verpakte pompoenblokjes door werknemers vanaf de draaitafel in kratjes gelegd, om vervolgens naar de afnemer gebracht te worden. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 35e jaargang van Primeur. Klik hier voor meer informatie over het vakblad AGF Primeur.

Voor meer informatie:
De Terp Squashpackers
Jeroen Robbers
[email protected]
www.deterppompoenen.nl

Eillert
Patrick Jansen
[email protected]
www.eillert.nl

Prins Verpakkingstechniek
Jan Strijbos
[email protected]