Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale boeren en winkeliers samen in coöperatie Van Onze Grond

Producenten van streekproducten en winkeliers uit de regio Deventer-Apeldoorn-Zutphen werken samen om streekproducten herkenbaar en dichter bij de inwoners aan de man te brengen. De eerste producten zijn vanaf 15 april verkrijgbaar in Deventer supermarkten van Jumbo, Spar en Plus onder de merknaam ‘Van Onze Grond’. Achttien boeren en tien supermarkten vormen samen Coöperatie Van Onze Grond. Een groot deel van de aangesloten boeren zijn biologisch, zoals Klein Swormink, De Melkbrouwerij, De Nieuwenburgt, Overesch biologische landbouw en Tuinderij Haverkamp.

Coöperatie Van Onze Grond
Eén van de voorwaarden voor producten is dat de basisgrondstoffen voor minimaal de helft uit de regio, dus ook echt Van Onze Grond komt. Bestuurslid en supermarkteigenaar Hans Kok: "Het streven is natuurlijk 100%, maar dat kan niet altijd. Voor supermarkten is onder andere sterke lokale betrokkenheid een vereiste om mee te doen. Ook de partners voor distributie en marketing, zijn gevestigd in de regio."

Een zaadje geplant
In maart 2020 is het zaadje voor dit initiatief geplant. De gemeente Deventer heeft dit vanaf het begin ondersteund. Wethouder Liesbeth Grijsen: "We willen de afzet van streekproducten stimuleren en daarmee ook de verbinding tussen de inwoners in de stad en de boeren in de regio vergroten." Al snel bleek dat er kansen lagen om dit breder op te pakken in regioverband.

Marleen Markgraaf (boerin) Harjo Pinkster (wethouder gemeente Voorst en bestuurslid Cleantech Regio), Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer) en Hans Kok (eigenaar supermarkt) Marleen en Hans zijn bestuursleden van de coöperatie Van Onze Grond.

Samenwerking Cleantech regio
De Cleantech regio (acht samenwerkende gemeenten) had expertise ingehuurd om een gelijkend initiatief op te zetten. Wethouder Voorst en bestuurslid van de Cleantech Regio Harjo Pinkster: "Door deze regionale samenwerking en inzet van initiatiefnemers is het initiatief gaan groeien."

Vertrouwen en een goed verhaal
Bestuurslid en boerin Marleen Markgraaf: "Als bestuur kijken we naar hoe men elkaar kan aanvullen en helpen. Ook is het belangrijk dat inwoners/consumenten zien wie er achter het product zit, waar en hoe het wordt gemaakt. Zo weet je echt wat je eet en welke mooie verhalen er schuilgaan achter het product waar wij met veel passie aan werken." De start van de verkoop is vanaf 15 april in Deventer, maar er is al veel belangstelling van supermarkten uit de rest van de regio.

Meer informatie over de deelnemende producenten en supermarkten is te vinden op www.van-onze-grond.nl 

Publicatiedatum: