"Bij het overheidsbeleid moet het roer volledig om"

De Nederlandse afdeling van Pesticide Action Network (PAN Nederland) start een nieuwe campagne voor 25% biologische landbouw in Nederland. De start van de campagne valt samen met de internationale 'Week Without Pesticides' die loopt van 20 tot 30 maart.

Volgens PAN Nederland is Nederland '(weer eens) de slechtste leerling in de Europese klas'. Nederland heeft een van de laagste percentages biologisch areaal in Europa (namelijk 3,5% tegenover bijvoorbeeld Oostenrijk met 20%). Ook steunt Nederland de bio-landbouw niet uit de pot 'plattelandsontwikkeling' zoals te zien is in onderstaande figuur, waarbij PAN Nederland zich baseert op deze cijfers.

NL op 0%, dus niet zichtbaar in deze grafiek.

Alle Europese landen hebben schema’s opgesteld voor bijvoorbeeld steun bij de omschakeling naar biologische landbouw, Nederland als enige niet. 

PAN Nederland wil verandering en start daarom de komende tijd
acties op. Zo wil ze het publiek informeren over de voordelen van biologische producten en de nadelen van landbouw waarin chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, metingen uitvoeren in supermarkten en in Den Haag en Brussel lobbyen voor echte steun aan de biologische landbouw. Over de verdeling van de Brusselse fondsen voor de komende 7 jaar wordt namelijk deze zomer beslist.

PAN’s voorstellen zijn dinsdag 23 maart aan minister Schouten aangeboden. Bij het overheidsbeleid moet het roer volledig om, volgens PAN: een mooie kans voor de nieuwe regering. "In het gewasbeschermingsmiddelenbeleid voor 2030 van minister Schouten wordt biologische landbouw nu bijvoorbeeld niet eens genoemd. En de huidige 3,5% van het areaal biologische landbouw zal, bij ongewijzigd beleid in 2030, hooguit ergens tussen 4 en 4,5% uitkomen. Dat is ver onder het Europese beleidsdoel van een aandeel van 25% in 2030; het beleidsdoel van landgenoot Timmermans in het plan 'Farm to Fork'."

PAN Nederland vindt dat de overheid zich moet terugtrekken uit 'het convenantenmoeras, waarin ze wordt gegijzeld door de vervuilers.' Ook vindt het netwerk dat Nederland eerlijke prijzen moet creëren
(bijvoorbeeld door de BTW op biologische producten af te schaffen), dat Nederland biologische landbouw in het vervolg wel moet steunen uit de komende Europese fondsen, dat Nederland chemische gewasbeschermingsmiddelen duur maakt door middel van een heffing residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit verbieden en dat de Nederlandse overheid zelf het goede voorbeeld moet geven door alleen biologische producten te gebruiken.

Voor meer informatie: www.pan-netherlands.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven