Michaël Wilde, Bionext:

"Het is belangrijk dat we nieuwe spelregels krijgen, zodat het echt gaat lonen om duurzaam te boeren"

Samen met zijn wormen was Michaël Wilde zaterdag te gast in het NPO Radio 1 programma Nieuwsweekend, waar hij terugblikte op de laatste uitzending van Zembla en sprak over de biologische sector in het geheel. Hij noemde het goed dat Bas Rüter, directeur duurzaamheid bij Rabobank in de uitzending zei dat de bank medeverantwoordelijkheid draagt voor het systeem. "Goed dat er erkenning was en dat hij het had over 'het systeem'. We zitten in een transitie van de oude naar een nieuwe economie. Dat is ook zo voor de landbouw. We weten dat het anders moet, maar er gebeurt eigenlijk heel weinig."

Volgens Michaël moet de blik naar de lange termijn. "Wij als consument moeten beseffen dat een boer niet alleen producent is van voedsel maar ook het klimaatheld of een hoeder is van biodiversiteit, als hij dat goed doet. Die waardering is er niet in het maatschappelijk debat en mist ook in de prijzen die we terugzien in de winkel." De rol van Nederland als exportland is een belangrijke reden dat de biologische sector zich in andere landen sterker ontwikkeld dan hier. "Als je heel hard gaat produceren, probeert zoveel mogelijk melk uit een koe probeert te persen, dan gaat dat niet op de meest duurzame manier. Dan is dat meer handel. Daar moeten we vanaf. We moeten veel meer kijken naar middellange termijn en nadenken wat voor wereld laten we achter voor onze kinderen en kleinkinderen."

Met de verkiezingen voor de deur, hoopt Michaël dat een nieuw kabinet voor verandering gaat zorgen. "Het is belangrijk dat we nieuwe spelregels krijgen, zodat het echt gaat lonen om duurzaam te boeren."  

Klik hier om het fragment terug te luisteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven