Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het brein centraal in nieuw boek van Rineke Dijkinga

Nog voor een inkijkexemplaar beschikbaar was, kochten 3.500 mensen ‘Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap’, het nieuwste boek van Rineke Dijkinga. 25 januari kwam het boek uit en inmiddels hebben de eerste 3500 boeken hun weg door Nederland en België gevonden. Het boek begeleidt de lezer in samenhangende stappen, met recepten, informatie en inspiratie, op weg naar een gezonder leven. ‘Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn.’

‘Hoe kan een lichaam optimaal functioneren als het niet alle benodigde stoffen binnenkrijgt? schrijft huisarts Lieneke van de Griendt in het voorwoord. Zij vraagt het zich regelmatig af wanneer mensen met ‘mist in het hoofd’, ‘vermoeidheid’ en ‘gebrek aan concentratie’ op het spreekuur komen. Wanneer ze hen adviseert anders te eten en de spieren meer te gebruiken ‘verdwijnen de meeste klachten spontaan’.

Het nieuwe boek van Dijkinga stelt het brein centraal, maar het is een complete benadering van gezondheid als samenhangend geheel. Wanneer is voeding gezond? Hoe is de relatie met het maagdarmstelsel? Welke rol speelt stress? En hoe verhoudt onze voedselkeuze zich tot natuur en milieu? Onder de paraplu van negen pijlers licht de auteur in heldere bewoordingen recente wetenschap toe. De fans van Rineke kunnen met dit nieuwe boek meer dan 100 nieuwe, verrassende en qua voedingsstoffen rijk gevarieerde, recepten toevoegen aan hun keuken. Omdat de hoog-informatieve tekst in een apart gedeelte staat is dit boek een aanrader voor zorgprofessionals. Maar ook voor mensen die nú beginnen met een gezonde leefstijl is het boek een prima start. Een stappenplan, een hoofdstuk ‘Investeer in je keukenkastjes’ en praktische informatie over voedselbereiding begeleiden de lezer stapsgewijs naar een gezondere leefstijl. Wie toe is aan verdieping, kan altijd een stapje verder. 

Leefstijl belangrijker dan genen
Verwacht wordt dat rond 2030 aandoeningen van het brein de grootste ziektelast zullen zijn, schrijft Dijkinga in haar boek. Op dit moment komen er vijf dementiepatiënten per uur bij in Nederland en is dementie sinds 2015 niet alleen de belangrijkste, maar ook de snelst groeiende doodsoorzaak. ‘Voeding en leefstijl zijn de meest bepalende factoren voor een gezond brein. Genen spelen een bescheiden rol.’ Ons brein is een grootverbruiker van vitale voedingsstoffen. Chronische stress, industrieel bewerkte voeding en een verstoorde maag- en darmwerking kunnen de gezonde gang van zaken flink verstoren. Het nieuwe boek biedt een schat aan informatie en aanknopingspunten om aan de slag te gaan en iedere dag (h)eerlijk en gevarieerd te eten. Dit is het eerste boek dat QR-codes bevat, waarmee de lezer snel kan doorlinken naar (nieuwe) informatie en recepten op de website.

Orthomoleculair natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga schrijft sinds 2011 boeken om zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren over het belang van voeding en leefstijl voor hun gezondheid. De opbrengst van de boeken investeerde ze in een paar hectare landbouwgrond. Daar startte ze een biodiversiteitsproject op: Heerlijk Westerwolds Land. Daarin vormt ‘voedingswaarde per hectare’, in plaats van opbrengst in kilo’s per hectare, de rode draad.

Publicatiedatum: