Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mannelijke kuikens na de eerste dag doden omdat ze onrendabel zijn is voor ons ethisch onaanvaardbaar"

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner wil vanaf 2022 het "kuikens doden" laten verbieden. Henning Gauer van het bedrijf Bio-Gut Rosenthal vindt dat een goede ontwikkeling, want het doden van mannelijke kuikens is voor hem ethisch onaanvaardbaar. 

Bio-Gut Rosenthal is een gecertificeerd eierpakstation in Bergneustadt. Het bedrijf is verbonden aan Bio Hof Gauer, één van de 700 Bioland-bedrijven in Nordrhein-Westfalen. Bio-Gut Rosenthal sorteert, verpakt en verkocht Bioland-eieren. Niet alleen van Bio Hof Gauer, maar ook van \partnerbedrijven. De eieren worden geleverd aan groothandelaren en retailers in heel Duitsland, waaronder ook EDEKA, Alnatura, Rewe, en denn’s Biomarkt.

Henning Gauer en Jonathan Gauer namen het bedrijf over van de ouders van Henning over. "Met vijftien kippen in een bouwkeet zijn we begonnen. Bij kleine biowinkels in de omgeving heb ik onze eieren destijds persoonlijk aangeboden. De vraag steeg vervolgens steeds verder, ook restaurants deden aanvragen, en zo zijn we verder gegroeid en werd ons bedrijf stabieler. Ook mijn zoon heeft steeds meer taken op ons bedrijf op zich genomen en hij is eind 2019 met 26 jaar tot de directie toegetreden. Hij is nu verantwoordelijk voor personeelszaken, financiën en communicatie, terwijl ik nog steeds voornamelijk de samenwerking met partnerbedrijven coördineer."

Biologisch vanaf het begin
"Voor ons stond van begin af aan vast dat we biologisch en rekening houdend met de kringloop van de natuur wilden werken. Daarom hebben we ons bij Bioland aangesloten. Ook onze partnerbedrijven zijn lid van Bioland. De richtlijnen van de vereniging reiken veel verder dan de wettelijke minimumstandaard van de bio-verordening van de EU. Wij en onze partners houden bijvoorbeeld duidelijk minder kippen per stal, ze hebben meer uitloopruimte en kunnen goed leven. Dat is natuurlijk een uitdaging, maar de stijgende vraag naar Bioland-producten maakt duidelijk dat ook steeds meer consumenten waarde hechten aan gezonde en biologische levensmiddelen."

"Het welzijn van de dieren en een respectvolle omgang met de natuur staan voor ons altijd op de eerste plaats. Conventionele landbouw is daarom voor ons ondenkbaar. Wij geloven dat we alleen dan gezonde en waardevolle levensmiddelen kunnen produceren als we de aarde niet uitbuiten, maar gezamenlijk duurzaam werken. Bio maakt het ons mogelijk om stap voor stap dichter bij ons gemeenschappelijk doel te komen: een betere aarde achterlaten voor de volgende generaties."

Duurzaamheid
Enige tijd geleden werd er een blokverwarmingsinstallatie op het erf geïntegreerd. "De installatie voorziet onze gehele productie en de servers van stroom en warmte. Bovendien proberen we ook bij onze verpakkingen duurzamer te worden. Momenteel plannen we bijvoorbeeld een nieuwe eierdoos met een grasaandeel van tot wel 40 procent in combinatie met recyclingpapier. Helaas zijn er voor ons nog geen passende alternatieve transportmogelijkheden, maar desondanks proberen we door een jonge en zuinige vrachtwagenvloot het milieu te sparen. Ook voor onze zakenreizen proberen we ofwel met onze elektrische auto, ofwel met de trein te reizen."

Grootbrengen van hanen
Het biologische bedrijf werkt met meer dan zestien partnerbedrijven samen en zet zich sinds 2017 in voor het grootbrengen van mannelijke kuikens. "Voor ieder nieuw bedrijf betekent de bouw van een kippenstal of de verbouwing tot een kippenstal een hoge belasting, niet alleen financieel, maar ook organisatorisch. Aangezien we er nog steeds op aangewezen zijn dat pluimveehouders zich bij ons aansluiten, willen we hen een deel van de belasting wegnemen. Aan de ene kant ondersteunen we de bedrijven waarbij we kunnen. Onze vakkundige expertise is ook hier in de afgelopen jaren uitgebreid. Maar ook financieel willen we de bedrijven niet met het grootbrengen van de hanen opzadelen. Zo hebben we de mogelijkheid gecreëerd dat we als eierpakstation voor het grootbrengen van de hanen zorgen. Zo worden de eieren van de aangesloten bedrijven door onze inzet tot 'Hahnenglück'-eieren, zonder de bedrijven te sterk te belasten. Wij wederom kunnen een toegevoegde waardeketensysteem opbouwen, om de hanen te begeleiden vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen tot aan het eindproduct."

Landbouwminister Julia Klöckner wil vanaf 2022 het "kuikens doden" laten verbieden. Daar is Henning groot voorstander van. "Mannelijke kuikens na de eerste dag doden omdat ze onrendabel zijn is voor ons ethisch onaanvaardbaar. Daarom zijn wij natuurlijk voorstander van de nieuwe wet. Voor veel bedrijven vormt het grootbrengen van de mannelijke kuikens echter een grote uitdaging, met name in financieel opzicht. Ook de aanschaf van de leghennen wordt waarschijnlijk duurder, aangezien de aanbieders van leghennen wederom geld in het grootbrengen van hanen moeten investeren. Bedrijven die al een goede directe verkoop hebben, kunnen zich vermoedelijk aanpassen. Een netwerk met verschillende partners zou voor eierproducenten een alternatieve oplossing kunnen zijn om de eigen toegevoegde waardeketen uit te breiden. Als onze partner leghennen bij een bedrijf bestellen, kopen wij uit hetzelfde nest de hanen erbij. Deze worden dan met onze financiële middelen tot wel veertien weken volgens Bioland-richtlijnen grootgebracht. Uiteindelijk komt het er natuurlijk op aan de klanten ontvankelijk te maken voor hogere eierprijzen of producten van hanenvlees.

Rosenthaler Hahnenglück
"We financieren het grootbrengen van de hanen door middel van een toeslag bij onze 'Rosenthaler-Hahnenglück'-eieren. Het vlees van de hanen wordt voor convenience producten zoals leverpastei, jachtworst en babyvoeding gebruikt. We hebben ons ten doel gesteld om toekomstig nog meer hanen groot te brengen en op de lange termijn alleen nog maar 'Hahnenglück'-eieren te distribueren. Voor de conventionele kippenhouderij zullen er in de toekomst waarschijnlijk verschillende methodes ontstaan om het geslacht van de kuikens al in het ei te bepalen. In de bio-leghennenhouderij is het naar onze mening echter de enige verdedigbare oplossing om de mannelijke kuikens groot te brengen. We zien het als onze plicht om iedere kip, of deze nou mannelijk of vrouwelijk is, een goed leven mogelijk te maken."

Bron: Life Verde

Publicatiedatum: