OM vordert stillegging bedrijf voor handel met zaden die niet voldeden aan eisen voedselveiligheid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch de stillegging gevorderd van een bedrijf dat handelt in onder andere (biologische) zaden en peulvruchten in Zuidwest-Nederland. Het bedrijf verkocht partijen die niet voldeden aan de eisen voor voedselveiligheid. Aanleiding voor de stillegging van het bedrijf is een onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD).

Onderzoek
In oktober 2020 heeft de NVWA-IOD twee locaties van het bedrijf doorzocht en is administratie in beslag genomen. Op basis van analyse van de in beslag genomen administratie wordt het bedrijf ervan verdacht de NVWA niet te hebben geïnformeerd over partijen die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen en daardoor een risico vormen voor de gezondheid. Vermoedelijk zijn deze onveilige partijen, waaronder met salmonella besmette partijen en partijen met chiazaad met hoge gehaltes aflatoxine, bewust in de handel gebracht. Weliswaar is er geen direct gezondheidsrisico bij het eten van producten waarin deze chia-zaden zijn verwerkt, maar bij langdurige consumptie kan er mogelijk wel een gezondheidsrisico zijn. Ook is een partij lijnzaad die als afval was bestempeld verhandeld als diervoeder. Door deze handelwijze heeft het bedrijf willens en weten de voedselveiligheid en gezondheid van consumenten in gevaar gebracht, aldus de officier van justitie.

Verder bleek uit de in beslag genomen administratie dat het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en onveilig diervoeder onderdeel is van de bedrijfsvoering van verdachten. Het bedrijf handelt daarmee in strijd met o.a. de Europese levensmiddelen-wetgeving, de Warenwet, de Wet dieren en de Wet op de economische delicten. Het bedrijf wordt ook verdacht van het verhullen van hun handelwijze door middel van het vervalsen van analyseresultaten.

Voorlopige maatregel
Het OM vordert oplegging van de voorlopige maatregel tot stillegging bij de rechtbank als er ernstige bezwaren zijn omdat de wet wordt overtreden en onmiddellijk ingrijpen is vereist. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf.

De rechter doet dinsdag 12 januari uitspraak.

Melden
Het bedrijf heeft inmiddels van de NVWA de opdracht gekregen te melden wat er met de onveilige partijen is gebeurd. Als onveilige partijen in de handel zijn gebracht zonder dat vooraf het risico voor de voedselveiligheid is weggenomen, moet het bedrijf zijn afnemers informeren en opdragen de partijen uit de handel te halen en hierover melding te doen bij de NVWA.

Bron: Openbaar Ministerie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven