Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ralf Settels (Jiahe Germany GmbH)

"Gembermarkt staat momenteel onder druk"

De gemberprijzen zijn in de afgelopen weken onder druk geraakt. "Iedereen had gedacht dat we qua hoeveelheid en omzet zo'n 20 procent boven het niveau van vorig jaar zouden liggen. In werkelijkheid zijn de omzetten ongeveer gelijk gebleven of zelfs iets gedaald. Dit heeft geleid tot een goede en dure voorraad van gemiddelde kwaliteit. Tegelijkertijd hebben meerdere grote rederijen in het kader van de eerste lockdown in het voorjaar hun schepen uit de vrachtlijnen genomen, waardoor er nu minder vrachtcapaciteit ter beschikking staat. Hierdoor nemen enkele Chinese exporteurs reeds een exportstop in overweging", vat Ralf Settels, directeur van Jiahe Germany GmbH, de actuele situatie samen.

Passend bij de huidige marktomstandigheden tenderen de prijzen in de afgelopen weken nu duidelijk naar beneden. "De gembermarkt staat momenteel heel eenduidig onder druk. Het huidige prijsniveau is aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Deze moeilijke marktomgeving zou zich echter in januari binnen de kortste keren weer om kunnen draaien", weet Ralf. Een soortgelijke situatie zag men tijdens de eerste lockdown toen vitaminerijke producten korte tijd zeer populair waren en de gemberafzet een bijpassend sterke groei vertoonde. "Inmiddels hebben de afzetcijfers zich weer genormaliseerd."


Ralf Settels, directeur van Jiahe Food GmbH.

Aanhoudend hoge prijzen verwacht
De huidige marktsituatie zal volgens Ralf ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar niet veranderen. "Er zal sprake zijn van een continue hoge vraag  vanuit de retail en de vrachtkosten zullen hoog blijven. Want momenteel hoeft men slechts een handvol producten zoals gember te verschepen. Vanaf februari/maart komt er echter ook weer meer fruit van overzee op de markt. Dit zal de situatie alleen nog maar verder aanscherpen", luidt het verder.

Bio-gember wordt vooral in de retail goed ontvangen. Men verwacht echter in de komende jaren ook een geleidelijke stijging van de vraag in de groothandel en in de voedingsmiddelenindustrie.

Contractteelt in China en Peru
De Jiahe Group bestaat sinds 1996 en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een wereldwijd actieve gemberleverancier. Een jaar geleden ontstond het Duitse dochterbedrijf in Erkelenz. Er worden zowel conventionele partijen uit China alsook Chinese en Peruaanse bio-producten uit eigen teelt en contractteelt verhandeld. "80 tot 90 procent van de Peruaanse oogst van dit jaar werd reeds verkocht. Als binnenkort de VS de markt weer betreedt, wordt er natuurlijk geen nieuwe aanvoer meer naar Europa gedistribueerd", zegt Ralf over een mogelijke volgende uitdaging.

Afhankelijk van het weer wordt de eerste gember van de nieuwe oogst uit China over het algemeen eind december klaargemaakt voor de export. Tot december/januari van volgend jaar wordt dit exportaanbod verkocht. Peruaanse gember wordt daarentegen tussen augustus en maart verhandelt. "Beide seizoenen overlappen elkaar weliswaar voor een deel, maar dat is gelukkig wel tijdens het Europese hoofdseizoen."

Wereldwijd stijgende vraag naar gember
In de afgelopen jaren is de vraag naar gember op de mondiale markt exponentieel gestegen. Zo ook in Duitsland, ziet Ralf. "Het gember-verbruik in de industrie neemt snel toe. Er worden steeds meer vruchtensappen en diepvriesproducten met gember gemaakt. Hoewel we naar verhouding nog steeds tot wel 95 procent voor de versmarkt leveren, zie ik wel groeipotentieel in de industrie."

Een soortgelijke groeitrend ziet men in het aangrenzende buitenland - bijvoorbeeld de Benelux en Frankrijk. Als gevolg daarvan kiezen steeds meer 'nieuwe' teeltlanden voor de gemberexport. "Nieuw op de markt is bijvoorbeeld Nigeria. Tegelijkertijd worden ook bestaande exportlanden zoals Braziliƫ duidelijk sterker."

Voor meer informatie:
Jiahe Food Gmbh
Ralf Settels
Luxemburger Str. 9
41812 Erkelenz
Tel.: +49 2431 9724212 oder 9724214
E-mail: [email protected] 

Publicatiedatum: